Mary i opsang: Vi bliver nødt til at reagere

Underholdning
HKH Kronprinsesse Mary ses her i Nøvling Skole ved Aalborg. Børns trivsel er en hjertesag for kronprinsessen. (Foto: Foto: Henning Bagger/Scanpix)

Den danske kronprinsesse er protektor for Julemærkefonden og holdt fredag tale om digital mobning.

Grimme kommentarer, sårende bemærkninger og deling af billeder på nettet uden deres samtykke er hverdagskost for rigtig mange børn.

Fredag eftermiddag gik kronprinsesse Mary på talerstolen på Københavns Rådhus i anledningen af præsentationen af årets julemærke, og her brugte hun lejligheden til at tale dunder om de rystende tendenser til, at børn bliver mobbet - selv når de sidder alene derhjemme.

De sociale medier betyder nemlig, at børnene ikke har helle nogen steder.

- Når en undersøgelse for Børns Vilkår viser, at hvert tredje barn føler sig holdt udenfor online, og når hvert tredje barn har fået delt billeder uden at have givet lov, så skal vi reagere. Det er et problem, der skal italesættes, lød det fra kronprinsessen.

Derfor mener hun, at det er vigtigt, at forældrene tager den vigtige samtale med deres børn om, hvordan de begår sig på nettet.

- Det er så vigtigt, at vi lærer vores børn, at deres adfærd skal være respektabel, acceptabel og beskyttende på nettet og de sociale medier, sagde hun.

Det er noget, de børn, der opholder sig på landets julemærkehjem, lærer, men det er vigtigt, at den gode opførsel på nettet bliver italesat alle steder, understreger kronprinsessen.

- På julemærkehjemmene lærer børnene, at skal man udtrykke en kritik ved andre, så gør man det ansigt til ansigt på en konstruktiv måde og i et ordentligt sprog.

- Børnene lærer, hvordan de kan bruge de sociale medier på en hensigtsmæssig måde uden at skade dem selv eller andre, og den læring kan rigtig mange børn have gavn af, sagde hun.

Årets julemærke er tegnet af Michael Wettendorff.

/ritzau/