Martine støtter dømt kollega på sociale medier: "Det ku' ha' været mig"

Martine Aabye (Foto: Foto: Privatfoto)

Martine Aabye og andre læger landet over har lavet en kampagne på de sociale medier for at støtte en kollega, der i landsretten blev dømt for forsømmelse og skødesløshed.

Lige nu deler massevis af læger sloganet #DetKuHaVæretMig på de sociale medier.

Det sker som et led i en støttekampagne til deres lægekollega, som sidste måned blev dømt for forsømmelse og skødesløshed i landsretten. Ifølge lægerne er den dømte læge blevet gjort til syndebuk for et presset sundhedssystem.

De fejl, hun blev dømt for, kunne hver læge lige så vel komme ud for, lyder budskabet.

Martine Aabye har skrevet et opslag på sin Facebook-væg til støtte for lægen, der indtil videre har 1300 likes.

Hun mener ikke, at enkelte læger skal stå personligt til ansvar for strukturelle fejl.

- De fejl, der skete i denne her sag, sker hver eneste dag på alle afdelinger. Her skete de desværre i en uheldig kombination, der fik tragiske konsekvenser for patienten - og vi føler naturligvis med de pårørende. Men løsningen er ikke at lægge individuel skyld for forløbet over på yngste mand eller flere retningslinjer og dokumentationskrav, der i detaljer udpensler, hvordan vi skal bruge hvert minut og hvert sekund af, siger læge Martine Aabye til Ugeskriftet.dk

Patient døde af rutinefejl

Idéen til hashtagget #DetKuHaVæretMig startede i en støttegruppe for Svendborglægen på Facebook. Først var det en lokal sag, men nu er den gået viralt på de sociale medier, hvor adskillige læger deler billeder af dem selv under sloganet: Det kunne have været mig. 

Sagen handler om en patient, der blev indlagt med mavesmerter på Svendborg Sygehus i 2013. Patiententen havde sukkersuge, men fik ikke målt sit blodsukker ved indlæggelse. Seks timer senere blev han fundet bevidstløs i sengen med en svær hjerneskade, der tre uger senere førte til hans død.

Den nu dømte læge bad mundtligt en sygeplejerske om at måle patientens blodsukker, hvilket aldrig blev gjort eller journalført. På det grundlag er lægen nu blevet dømt.

I domafsigelsen blev dog tydeligt understreget, at der ikke var noget som helst grundlag for at fastslå, at der var en sammenhæng mellem hendes handlinger og patientens død.

Facebookbrugeren Rasmus Dahl-Sørensen har samlet støterklæringerne i en kollage: