Marine Le Pen skal tilbagebetale EU-midler i millionklassen

Marine Le Pen under en debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg. EU-Domstolen har tirsdag fastslået, at hun skal tilbagebetale EU-støtte. (Foto: Foto: Frederick Florin/arkiv/AFP)

EU-domstol fastslår tirsdag, at franske Marine Le Pen skal tilbagetale over to millioner kroner for EU-midler.

Den tidligere franske præsidentkandidat Marine Le Pen skal tilbagebetale 300.000 euro eller knap 2.250.000 kroner til Europa-Parlamentet.

Det fastslår EU-Domstolens første instans tirsdag.

Le Pen har været medlem af Europa-Parlamentet fra 2009 til 2017, hvor hun over en seksårig periode blandt andet modtog knap 300.000 euro i EU-støtte.

Pengene skulle dække lønninger til en assistent i forbindelse med hendes arbejde i EU.

EU-Domstolen fandt det dog ikke bevist, at assistenten kun bistod Le Pen i hendes rolle som medlem af parlamentet.

- Le Pen har ikke kunnet bevise, at hendes assistent har udført arbejde for hende.

- Hun har ikke fremlagt beviser for nogen aktivitet fra den parlamentariske assistent, som hører under parlamentarisk assistance, hvilket hun endvidere anerkendte under retsmødet, står det blandt andet i domstolens afgørelse.

Le Pen har valgt at appellere til EU-Domstolen, som er den højeste instans.

- Denne afgørelse er ikke baseret på indholdet af sagen, men på et procedureaspekt. Vi kommer til at appellere imod denne afgørelse, siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge AFP har EU-Parlamentet allerede formået at få 60.000 euro (knap en halv million kroner) ved at tilbageholde dele af hendes løn, inden hun i 2017 stoppede som medlem af parlamentet.

Le Pen, som i Frankrig er formand for det EU- og indvandringskritiske parti Front National, er ikke ene om at blive beskyldt for misbrug af EU-midler.

Blandt andet beskyldes Morten Messerschmidt, som er Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, for misbrug.

Sagen undersøgelse i øjeblikket af EU's antisvindelenhed, Olaf. Messerschmidt afviser svindel, men har erkendt, at han har begået fejl.

Selv om Olaf fortsat er i gang med undersøgelsen, melder Messerschmidt sig tilbage i dansk politik som folketingskandidat i Fredensborg-kredsen.

/ritzau/