Margrethes hofdame afslører: Derfor chok-udmeldingen om Henrik i nytårstalen

Når dronningen valgte at informere danskernes om Prins Henriks pension i sin nytårstale, handlede det om at mane spekulationer i jorden. Det vurderer dronningens tidligere hofdame og nære ven, Camilla Castenskiold.
- Hun er selv stærk og har jo heldigvis sine to børn, der kan hjælpe, hvis det skal være, siger Camilla Castenskiold om Dronning Margrthe, efter Dronningen i sin nytårstale annoncerede, at at Prins Henrik er gået på pensinon.
- Hun er selv stærk og har jo heldigvis sine to børn, der kan hjælpe, hvis det skal være, siger Camilla Castenskiold om Dronning Margrthe, efter Dronningen i sin nytårstale annoncerede, at at Prins Henrik er gået på pensinon. Foto: Scanpix arkiv

Mange danskere var ved at få aperitiffen galt i halsen, da dronning Margrethe nytårsaften i sin tale annoncerede, at Prins Henrik er gået på pension.

Men når dronningen valgte selv at informere danskernes, mens allerflest var samlet foran tv-skærmen nytårsaften hænger det sammen med et ønske om åbenhed og om at mane spekulationer i jorden.

Det fortæller Dronning Margrethes tidligere hofdame og nære ven, Camilla Castenskiold, til BT:

- Her har hun taget tyren ved hornene og sagt, at sådan er det. Ellers kunne man jo spekulere til hudløshed om, hvorfor han ikke er dér og dér? Det kommer der altid noget skidt ud af. Hvis det så er mere regulært, at han ikke kan mere. Så er det jo sådan, siger Camilla Castenskiold, der blev udnævnt til kammerdame af Dronningen, da hun stoppede som hendes hofdame i 2010, efter 10 år i hendes majestæts tjeneste.

Camilla Castenskiold vurderer, at det er vigtigt for Dronningen, at Henrik gør det, der passer ham og siger fra, når han ikke orker mere.

- Hun er selv stærk og har jo heldigvis sine to børn, der kan hjælpe, hvis det skal være. Som ved nytårskuren, hvor de unge jo stod ved siden af hende. Så man kan sige, at der er god kontinuitet i tingene, siger hun til BT.

Camilla Castenskiold slår samtidig fast, at Dronningen er glad for sit arbejde og ikke har tænkt sig at gå på pension ligesom sin mand.

Rigtigt at fortælle det med egne ord

Også Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, roser dronningens beslutning om at give befolkningen besked ansigt til ansigt om prinsgemalens pension.

- Det er en fuldstændig rigtig vurdering. Her fik hun muligheden for med sine egne ord at fortælle om baggrunden for, at prins Henrik får en mere tilbagetrukken rolle,« siger Thomas Larsen til BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.