Syge mister ret til ferie: Politikere løber fra løfter
Leif Lahn Jensen (S) lovede for to år siden at se på, at syge også kunne holde ferie. Intet er siden sket. Foto: Nikolai Linares/Scanpix/Cecilie Agertoft
Sommerferien er lige om hjørnet. Og det får mange til at drage i sommerhus eller til andre destinationer langt væk fra hverdagens trummerum. Men en del syge i ressourceforløb har stadig ikke den mulighed, selvom flere politikere i snart to år har lovet at ændre reglerne.

Syge, der er på grænsen til førtidspension, får ofte tilbudt et ressourceforløb. Det fratager dem fra nogle af de krav, der er til kontanthjælpsmodtagere. Til gengæld kan det koste dem ferien.

For man er først berettiget til ferie efter et år på et ressourceforløb. 

Kommer man fra forløb på kontanthjælp eller uddannelseshjælp kan det dog tælle med i de tolv måneder. Men er man derimod overgået fra sygedagpenge til et ressourceforløb, er der ingen kære mor. Det indgår ikke i de tolv måneder, man minimum skal have været på ressourceforløbsydelse for at få ret til ferie.

Helt tilbage i efteråret 2015 fik det flere partier bag indførelsen af ressourceforløbene til at rynke på næsen. Både Socialdemokraterne, De Radikale og SF sagde dengang til Avisen.dk, at de ville se på sagen.

HVAD POLITIKERNE DENGANG SAGDE, KAN DU LÆSE HER

Men et lille år efter kunne Avisen.dk fortælle, at intet ved ferielovene var ændret.

I dag - et år efter - er situationen stadigvæk præcis den samme.

S vil love ikke forandring 

Ressourceforløb er en del af reformen om førtidspension og fleksjob, som tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tog initiativ til.

Da det kom frem, at nogle syge blev bundet derhjemme i et år uden ret til ferie, fik det blandt andre Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen til at ville ændre reformen, fordi feriereglerne ifølge ham var "fuldstændig urimelige".

Nu erkender han, at der endnu ikke er sket noget, men han mener stadig, at det er et problem. Om reglerne bliver ændret, kan han dog ikke love.

- Det bliver nok relevant at tage op, når vi skal evaluere førtids- og fleksjobreformen. Så må vi jo kigge på, om det er det, vi vil. Det kommer sikkert til at koste nogle penge, og så er det altid en prioritering, om det står forrest, siger han.

Det er snart to år siden, I sagde, I vil kigge på det. Hvorfor bliver der ved med ikke at ske noget?

- Det er jo nok fordi, der ikke har været en politisk vilje til at gøre det, fordi der har været så meget andet også, siger Leif Lahn Jensen.

Men der er behov for, at ferieloven generelt bliver set efter i sømmene, hvis det står til ham. I dag står alle, der starter på arbejdsmarkedet, nemlig i den situation, at de ikke har optjent ret til ferie det første år, påpeger han.

Måtte klage for at få ferie

En af de kronisk syge, der i år har følt sig klemt af feriereglerne, er 43-årige Gunvor Schjelde fra København.

Hun er i et ressourceforløb, men havde inden det været i et revalideringsforløb, der har til formål at få borgere med begrænset arbejdsevne tilbage på arbejdsmarkedet.

To gange fik hun afslag på at måtte holde tre ugers ferie med sin familie med henvisning til, at hun ikke opfyldte kravet om at have været tolv måneder i sit ressourceforløb.

Hun havde ellers lagt sin ferie samtidig med, at hendes mentor var på ferie. Beskeden fra hendes sagsbehandler lød, at hun i stedet skulle mødes med en vikarierende mentor.

- Jeg bad om ferie i april, men der skete en masse komplikationer, og jeg blev vejledt forkert af kommunen. Det har været enormt stressende, og min familie har været meget påvirket af usikkerheden, siger Gunvor Schjelde.

Hun er godt klædt på til at forstå love og paragraffer, for hun har hyret en privat socialrådgiver, og har som en del af sin revalidering taget en femårig uddannelse i forvaltning på Roskilde Universitet, hvor hun kun mangler sit speciale.

Derfor klagede Gunvor Schjelde to gange mundtligt og en gang skriftligt over afslagene på ferie. De gav pote, for tirsdag i sidste uge fik hun lov til at holde ferie uden ydelse. Det har en enorm stor betydning fortæller hun.

- Det er rigtig vigtigt, for jeg er meget syg, og det er hårdt for både min mand og børn, at jeg er så syg, og så er det selvfølgelig dejligt at få et lille afbræk. Selvom jeg ikke kan være særlig meget med i ferien, betyder det ekstremt meget bare det at kunne ligge og høre mine børn hygge sig.

SF tager fat efter ferien

I SF har beskæftigelsesordfører Karsten Hønge tidligere sagt, at sygedagpenge bør give ret til at holde ferie under ressourceforløbet. Den holdning står han fuldstændig ved, forsikrer han.

- Det er helt håbløst, at syge ikke har ret til at holde ferie som alle andre. Det er ren diskrimination, og vi opfatter det som nidkærhed over for folk, der i forvejen har det svært, siger han.

Årsagen til, at syge stadigvæk har dårligere mulighed for at optjene ferie end alle andre, handler udelukkende om, at det ikke har været muligt at samle et politisk flertal, forklarer Karsten Hønge.

Han afviser, at SF ikke har gjort nok for at ændre feriereglerne, og understreger, at SF stadig forsøger.

- Når Folketinget træder sammen igen til oktober, vil jeg prøve en gang til, om man kan samles om et beslutningsforslag. Vi skal have udkrystalliseret, hvilke partier der er for og imod, siger han.

De radikales beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, medgav, at systemet var for rigidt. Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar til, hvad hun mener om sagen i dag.

Alt for bøvlet

Socialrådgiveren Puk Sabber, der har hjulpet Gunvor Schjelde, får tit henvendelser fra borgere, der er forvirret over feriereglerne.

- Der er rigtig mange, der ikke forstår de her regler, fordi de er så indviklede og som derfor kommer i klemme i forhold til afholdelse af ferie, siger hun.

Reglerne er indviklede, fordi de både er afhængige af, hvilken ydelse man kommer fra, og hvor aktiv man har været i forskellige perioder, forklarer hun.

- Det bliver så bureaukratisk, at almindelige mennesker ikke kan finde rundt i det, og selv sagsbehandlere klokker rundt i det, siger hun.

via Listen To News