Mange glemmer skatten ved udlejning

Nyheder
I år er bundfradraget for indtægterne af boligudlejning 29.300 kroner. Sidste år var det 28.600 kroner. (Arkivfoto) (Foto: Uno Andersson/Ritzau Scanpix)

Indtil Airbnb automatisk indberetter udlejernes indtægter i 2021, skal du selv registrere det på årsopgørelsen.

I sommer indgik udlejningsportalen Airbnb og den danske skatteforvaltning en aftale, så udlejernes indtægter fra 2021 automatisk indberettes til Skattestyrelsen.

Men frem til da skal udlejerne selv beregne det skattepligtige beløb og oplyse det på årsopgørelsen for 2019, som åbner 9. marts.

Men mange er ikke klar over, at de rent faktisk skal betale skat af indtægterne, hvis de overstiger bundfradraget, som i 2019 var på 28.600 kroner. Og det er heller ikke altid lige nemt.

- Det kan godt være komplekst at indberette selv, siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

- Så det skal borgere, der udlejer gennem Airbnb ikke længere besværes med fra næste år af, siger hun.

To modeller

Frem til 2021, hvor den automatiske indberetning træder i kraft, kan du som udlejer vælge mellem to forskellige modeller:

Enten kan du få et skattefrit bundfradrag på 28.600 kroner for din indtægt sidste år - og derudover skal du betale skat af 60 procent af det beløb, der overstiger bundfradraget.

Ellers kan du vælge den anden model, som kræver en udregning for at se, om det kan betale sig eller ej. Ejer du din bolig, kan du nemlig få et bundfradrag svarende til 1,33 procent af den offentlige ejendomsværdi.

Er din ejerbolig for eksempel tre millioner kroner værd, giver det således et bundfradrag på 39.900 kroner.

Indtægt ud over bundfradraget er kapitalindkomst. Og her skal du indberette al indtægt ud over bundfradraget.

Hvis du er andelshaver eller lejer, kan du få et bundfradrag på to tredjedele af din samlede årlige boligafgift eller husleje.

Indtægt ud over bundfradraget er personlig indkomst og skal indberettes og beskattes på samme måde, som din løn for eksempel bliver.

- For langt de fleste er den første model den mest fordelagtige og enkle løsning, forklarer Karoline Klaksvig.

Gælder alle indtægter

Fra 2021 skal du leje ud gennem et bureau, som indberetter din lejeindtægt - for eksempel netop Airbnb - for at få det høje bundfradrag.

Hvis du selv står for det, får du et langt lavere bundfradrag på omkring 11.000 kroner, forklarer ejendomsadvokat Birgitte Fobian Rolighed fra Lou Advokater.

- Så reglerne opfordrer og belønner med andre ord udlejere, der udlejer deres bolig gennem et bureau, siger hun og tilføjer:

- Betaler man ikke skat af indtægterne ud over bundfradraget, har det karakter af skatteunddragelse.

Betaler din lejer for andre ydelser - som sengelinned og håndklæder - skal det også indberettes. Bundfradraget dækker alle de samlede indtægter, du har.

/ritzau/

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus