Administration 

Efter et års forsøg: Så mange har fået medicinsk cannabis hos lægen

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby ser positivt på forsøgsordning med medicinsk cannabis trods kritik fra læger. (Foto: Foto: Henning Bagger / Scanpix )

Langt flere patienter end forventet har gjort brug af en ny forsøgsordning med medicinsk cannabis, viser nye tal. Det vækker glæde hos Scleroseforeningen, mens den nye ordning møder kritik fra læger.

Siden den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft sidste år, har langt flere danske patienter end forventet gjort brug af ordningen. 

Det viser tal fra Det Fælles Medicinkort, som Sundheds- og Ældreministeriet har trukket. 

Forsøgsordningen har eksisteret siden januar 2018. Ved udgangen af december i fjor havde 271 læger udskrevet recepter på medicinsk cannabis til 1.384 forskellige patienter. 

Det er knap tre gange flere end de 500 patienter, som Sundheds- og Ældreministeret havde forventet ville bruge ordningen i løbet af hele 2018.

De nye tal vækker glæde hos Scleroseforeningen.

 - Det er glædeligt, at ordningen ser ud til at fungere, for vi oplever, at der er et stort behov for medicinsk cannabis hos en gruppe af vores medlemmer, siger Klaus Høm, direktør i Scleroseforeningen til Avisen.dk.

- Der er desværre en del sclerose-patienter, som er i store smerter, og som ikke kan fjerne dem med almindelig medicin. For nogle af dem er medicinsk cannabis en god løsning, tilføjer han.

Klaus Høm fortæller, at cirka 2.500 af de omkring 16.000 danske sclerosepatienter har så kraftige smerter og spasmer, at det ikke kan afhjælpes med konventionel medicin.

- Så der er 2.500 danske sclerosepatienter, som potentielt kunne deltage i forsøgsordningen, siger han.

Ifølge Klaus Høm oplever nogle sclerose-patienter dog stadig modstand fra deres egne læger, når de prøver at få udskrevet recepter på medicinsk cannabis. 

- Vi hører stadig om mange, der går forgæves til deres læge, men det er da positivt, at det ser ud til at gå i den rigtige retning, siger Klaus Høm. 

Totalt uforsvarligt

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er dog også blevet mødt med hård kritik af både Lægeforeningen og Dansk Selskab For Almen Medicin (DSAM). 

Ifølge Anders Beich, formand for DSAM, er den nye ordning blevet vedtaget "hen over hovedet på alle danske læger og imod alle givne råd fra alle lægelige organisationer".

- Man har givet frit spil til en forsøgsordning med blandingsprodukter med et euforiserende indhold, som overhovedet ikke opfylder de samme krav, eller er blevet testet, på samme måde som normal medicin. Det er bare ikke forsvarligt, siger Anders Beich.

- Der er kun ringe evidens for, at cannabisprodukter overhovedet kan bruges som lægemiddel. Samtidig ved vi heller ikke nok om, hvilke bivirkninger det kan have på langt sigt, tilføjer han.

Derudover kritiserer Anders Beich også, at forsøgsordningen ifølge ham ikke er lavet på en måde, der gør lægevidenskaben klogere på effekten af medicinsk cannabis, når ordningen slutter.

- Man burde have samlet patienter, som måske kunne have gavn af medicinsk cannabis på nogle få, specialiserede centre, hvor de blev fulgt nøje, og hvor der er nogle færre læger, som kunne få stor erfaring på området. Men det har politikerne ikke villet bruge penge på, og det er rigtigt ærgerligt, siger Anders Beich.

- I stedet har man lavet en ordning, hvor man giver alle læger ret til at udskrive cannabis, og så håber man på, at det ikke går galt, bemærker han.

Minister: Vi hjælper syge

Ellen Trane Nørby oplyser i et mailsvar til Avisen.dk, at "hun langt hen ad vejen" godt forstår den skepsis, som man læger har mod den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis. 

- Vi taler om en forsøgsordning med medicinsk cannabis, og derfor er der meget viden, vi ikke har i dag, men som forsøgsordningen gerne skulle bibringe os med. Vi har aldrig lagt skjul på, at der er tale om en forsøgsordning, der løbende skal give os mere viden, men vores fokus har også været på en gruppe patienter, som i dag på ingen måde får tilstrækkelig hjælp fra den konventionelle medicin, det er på markedet, og hvor mange har været presset ud på et sort marked og gjort syge mennesker kriminelle, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

- Jeg synes det er værd at bemærke, at der på nuværende tidspunkt er over 270 forskellige læger, der har udskrevet recepter på medicinsk cannabis som en del af forsøgsordningen – så der er læger, der modsat Anders Beich, har anvendt det behandlingsredskab, som forsøgsordningen bibringer dem, tilføjer ministeren i svaret. 

Ministeren understreger også, at hun ikke har nogen planer om lukke forsøgsordningen med cannabis ned. 

- Vi har potentielt hjulpet over 1300 personer til et liv med færre smerter. Personer, der ikke har haft ordentlig gavn af konventionel medicin, og som for manges vedkommende har været skubbet ud på et sort kriminelt marked. Jeg er uenig med dem, der ikke synes, vi skal lave forsøg. Lægevidenskaben er netop blevet forbedret og forfinet netop gennem forsøg og forskning - også den patientnære forskning og erfaringsopsamling. Så ja, selvfølgelig mener jeg, det er vigtigt at fortsætte forsøgsordningen og ikke afskaffe den, fordi der er steder, der er modstand, skriver ministeren. 

UDVID

Lever i stenalderen 

Anders Beichs kritik deles dog ikke alle steder i det danske læge-landskab. Tina Horsted er tidligere overlæge på Rigshospitalets smerteklinik og ejer i dag en lægeklinik, hvor hun har specialiseret sig i behandling med medicinsk cannabis. 

Siden forsøgsordningen med cannabis gik i luften, har hun behandlet knap 800 patienter, der især døjer med kroniske smerter eller alvorlige nerveskader. 

- De fleste af mine patienter er et ekstremt sårbart sted og har uden held prøvet alle tænkelige former for almindelig medicin for at få bugt med deres smerter, siger Tina Horsted. 

- Det, jeg hører fra patienterne er, at medicinsk cannabis hjælper dem til at få et liv, hvor de kan holde smerterne i ro uden at være bedøvede af piller, og uden at lide af de mange bivirkninger som eksempelvis morfin kan føre med sig, tilføjer hun. 

Lige nu er der over et års ventetid for at komme til som patient på Tina Horsteds klinik. Ifølge den tidligere overlæge er mange patienter kommet til efter at have fået en afvisning på at få udskrevet medicinsk cannabis af deres egen læge. 

Hun forstår ikke den modstand, som mange af hendes læge-kolleger har mod den grønne plante.

- Det er ærgerligt, at der er så mange læger, der lever i stenalderen, og nægter at give medicinsk cannabis en chance. Især fordi den her forsøgsordning gør en kæmpe forskel for nogle patienter, som ellers var tvunget ud på et kriminelt marked for at få behandling, siger Tina Horsted.  

Minister forstår skepsis

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i en mail til Avisen.dk, at hun "langt hen ad vejen" forstår den skepsis, som mange læger har overfor medicinsk cannabis.

Hun understreger dog, at det trods modstanden stadig er vigtigt at fortsætte forsøgsordningen for at blive klogere på cannabis til medicinsk brug. 

"Vi forsøger og forsker på samme tid. Det har været præmissen fra start, og på den måde er det ikke meget anderledes, end når vi afsætter penge til forsøg med eksperimentel kræftkirurgi eller andre behandlinger, der forhåbentligt kan forbedre morgendagens tilbud til patienterne," skriver Ellen Trane Nørby.

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur