Mand tilkendt 724.000 kr. i erstatning efter arbejdsskade: Får ikke en øre selv
En arbejdskadet fik 724.000 kroner i erstatning, men nu han hans sparekasse taget alle pengene, skriver fagblad. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix
En arbejdskadet fik 724.000 kroner i erstatning, men nu han hans sparekasse taget alle pengene, skriver fagblad.

Arbejdsskadede har mulighed for at beskytte deres erstatning på en særlig konto, så deres kreditorer ikke snupper pengene. Den mulighed er det overordentlig vigtigt at være opmærksom på. Det viser en aktuel sag, skriver Fagbladet 3F.

Her får en arbejdsskadet ikke selv en eneste krone af en erstatning på 724.000 kr. Alle pengene er gået til hans sparekasse.

Manden kom i økonomiske vanskeligheder efter arbejdsskaden. Han skyldte en del penge til sparekassen. De fik ham til at skrive under på, at hvis han senere modtog erstatning, så skulle de have udbetalingen.

- Sparekassen har ikke gjort noget ulovligt. Men jeg har aldrig tidligere set, at pengeinstitutter benytter den fremgangsmåde, fortæller advokat Jørgen Dreyer, der behandler mange erstatningssager i advokatfirmaet Brockstedt-Kaalund i Silkeborg.

Den arbejdsskadede har to gange klaget til Pengeinstitutankenævnet. Første gang blev hans anke anvist. Den anden klage er afgjort for nylig, og her siger ankenævnet, at sagen falder udenfor, hvad de kan behandle. Hvis manden stadig er utilfreds, skal han gå til skifteretten eller domstolene, skriver nævnet.

Sparekassen fik manden til at pantsætte sin mulige kommende erstatning i 2010. Først knap fem år efter kom afgørelsen. I 2015 udbetalte arbejdsgiverens ansvarsforsikring pengene.

Manden benyttede sig i faktisk i første omgang af muligheden for at indsætte pengene på en spærret konto. Det skete i et andet pengeinstitut end sparekassen.

Men hans økonomiske problemer var tiltaget. Det endte med, han gik fallit.

Advokaten i hans konkursbo godkendte, at pengene fra den beskyttede konto blev overført til sparekassen. Det skete med henvisning til pantsætningen. Overførslen gjaldt også den del, som SKAT egentlig skulle have haft. Derfor har manden nu gæld til SKAT.