Magnetisme skal afsløre mekanisk doping i cykelsporten

Sport
UCI-bossen Brian Cookson vil gøre en ende på mekanisk svindel i cykelsporten ved hjælp af magnetisme. (Foto: Foto: Steve Helber/AP)

Det skal være slut med, at professionelle cykelryttere svindler ved at benytte skjulte motorer, meddeler UCI.

En ny magnetisk testanordning skal afsløre enhver form for forsøg på mekanisk doping i international cykelsport.

Det oplyser Den Internationale Cykelunion (UCI), som har haft den nye testmetode i brug siden nytår.

Den 19-årige belgier Femke van den Driessche blev i april udelukket i seks år for at have skjult en elektrisk motor i forbindelse med VM i cykelcross for U23-ryttere tidligere i år.

Sagen er den første, hvor en toprytter er blevet afsløret i at have forsøgt sig med det, der kaldes mekanisk doping.

Femke van den Driessche blev afsløret af UCI's seneste redskab i jagten på svindlere. Det skete ved hjælp af en skanner, som laver et magnetisk felt og sender data tilbage til en tablet.

Metoden undersøger, om der er en motor, magnet eller andre objekter som eksempelvis batterier skjult i stellet eller andre dele af cyklen. Undersøgelsen varer som regel under et minut.

UCI-præsident Brian Cookson vurderer, at den magnetiske testmetode er langt mere effektiv, end alt man tidligere har anvendt for at afsløre mekanisk doping.

- Dette er noget, vi ser meget alvorligt på. Vi har en besked til svindlerne: Hvis I benytter denne form for fusk, så kommer vi til at snuppe jer, siger Cookson.

- Metoden kan opspore alle former for teknologi. Vi har nu en fantastisk metode, som jeg tror vil virke bedre end tidligere og mindre pålidelige metoder, siger han.

UCI's tekniske direktør, Mark Barfield, oplyser, at 507 tilfældige undersøgelser blev udført under Romandiet Rundt i april. Ingen forsøg på mekanisk doping blev afsløret.

Ved udgangen af 2016 skal mellem 10.000 og 12.000 cykelskanninger være gennemført i forbindelse med store internationale løb. Tour de France bliver et af dem.

/ritzau/