Mænd slår stadig kvinder - på lønnen

Ligeløn for lige arbejde er stadig et problem i 2014

I et typisk dansk ægteskab i 2014 er det kvinden, der er bedst uddannet - men manden der tjener mest.

Engang var det kvinder, der giftede sig opad i det sociale hieraki. Mændene havde oftest de bedste uddannelse og den bedste løn.

Det billlede har dog ændret sig i dagens Danmark til dels ihvertfald.

Mens det i dag typisk er mænd, der gifter sig opad, er det stadig kvinderne, der taber på lønnen, skriver Berlingske.

Det betyder, at den gennemsnitlige danske familie i 2014 består af en kvinde, hvis uddannelses-niveau er højere end mandens, da flere kvinder tager end længerevarende uddannelse end mænd i dag.

Derimod har kvindernes kamp for ligeløn bestemt ikke sejret. Mænd kan i gennemsnit hive en større lønchek hjem end kvinder uddannelses-niveauet til trods.Det viser en analyse fra tænketanken Kraka:

'Indkomstmæssigt ser der ikke ud til at være ligestilling i ægteskaber. Det løft, der er sket uddannelsesmæssigt blandt kvinder, er ikke slået igennem, når man kigger på indtjeningen, fortæller forskningschef i Kraka, Kristian Thor Jakobsen, til Berlingske.

Analysen er genneført blandt par i aldersgruppen 20-40 år. Her havde næsten halvdelen samme uddannelses-niveau. I hvert tredje ægteskab var det kvinden, der havde den længste uddannelse, mens det var manden, der havde længst uddannelse i hvert fjerde forhold.

Kristian Thor Jakobsen fra Kraka peger på, at årsagerne stadig er barsel, deltid og lønforhandlinger. Han bemærker dog også at kvinder typisk uddanner sig i fag, hvor lønnen traditionelt er lavere.

Kilde: Berlingske