Macron holder møder med 600 borgmestre

French President Emmanuel Macron attends a meeting with mayors from rural Normandy as part of the launching of the (Foto: Philippe Wojazer/Reuters)

Frankrigs præsident tager hul på en debat om reformer og fremtid i det nordlige Frankrig.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, indleder tirsdag en national debat, som han håber i den kommende tid vil skabe folkelig opbakning til hans politiske og økonomiske reformer.

Det sker efter voldsomme demonstrationer og gadekampe i de seneste måneder under ledelse af de såkaldte "gule veste".

Macron tager hul på debatten i byen Grand Bourgtheroulde.

Den 41-årige centrumpolitiker håber, at han kan mobilisere demokratisk opbakning fra græsrødder mange steder i samfundet, som han talte om under sin valgkampagne.

Han har blandt andet planlagt møder med ikke mindre end 600 borgmestre, som skal redegøre for deres problemerne og visionerne i deres byer og områder.

Sikkerhedsopbuddet er stort i Grand Bourgtheroulde, som er en mindre by med 3500 indbyggere nær Rouen, som lørdag blev rystet af uroligheder og sammenstød mellem politi og demonstranter.

Regeringsfjendtlige grupper har kritiseret Macrons initiativ, som er blevet indledt med et "åbent brev til franskmændene".

I brevet, der er blevet rundsendt til alle husstande, forsøger præsidenten at tale ophidsede aktivister til ro og vinde ny tillid til hans reformer.

Macron, som er ude i den største krise i sin præsidenttid, sendte søndag brevet med over 30 spørgsmål ud til folk, og regeringen håber nu, at de vil blive diskuteret i byer og landsbyer over hele landet frem til den 15. marts.

- Det er klart, at vi ikke bliver enige om alt, det er normalt, det er demokrati. Men i det mindste viser vi, at vi ikke er bange for snak, debat og meningsudvekslinger, skriver Macron i sit "brev til franskmændene" om sin reformproces.

Præsidenten siger videre, at han håber at kunne forvandle vrede til løsninger, og han lover "en ny kontrakt for nationen".

For niende weekend i træk gik tusindvis af mennesker lørdag på gaden over store dele af Frankrig for at vise deres modstand mod Macron og protestere mod økonomisk ulighed. I Paris og andre steder i landet var der igen sammenstød mellem politi og demonstranter, og der blev foretaget en del anholdelser.

Men generelt set er De Gule Vestes demonstrationer dog blevet mere fredelige, siden franskmændene var vidner til voldsomme uroligheder i december.

/ritzau/Reuters

/ritzau/Reuters