Lyssky arbejdsgivere afviser at anmelde ulykker: Polske håndværkere kommer ikke til lægen

Kun 10 gange sidste år anmeldte udenlandske arbejdsgivere en arbejdsulykke til Arbejdstilsynet. Til sammenligning anmeldte danske arbejdsgivere hele 40.660 ulykker i samme periode.
Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Kun 10 gange sidste år anmeldte udenlandske arbejdsgivere en arbejdsulykke til Arbejdstilsynet. Til sammenligning anmeldte danske arbejdsgivere hele 40.660 ulykker i samme periode.

Det skriver Fagbladet 3F.

Når tømreren falder ned fra et stillads, er det arbejdsgiverens ansvar at give Arbejdstilsynet besked. Men det er langt fra altid udenlandske arbejdsgivere følger loven og melder arbejdsulykker.

Ingen ved, hvor mange udenlandske håndværkere, der flyver under myndighedernes radar, når de kommer ud for en arbejdsulykke. Men hvis man sammenligner antal ulykker i udenlandske virksomheder med ulykker i danske virksomheder, ville tallet for udenlandske virksomheder, ifølge 3F, være på cirka 171 ulykker.

Hos Dansk Byggeri kender de godt til problemet med underrapportering. Mette Møller Nielsen, der er arbejdsmiljøchef hos Dansk Byggeri, genkender problemet med den type af arbejdsgivere, som hun kalder 'lykkeriddere'.

- De arbejder fuldkommen under radaren og har ingen særlige intentioner om at tilpasse sig danske forhold. De kommer hertil og arbejder under de forhold, de kan slippe af sted med, og så rejser de hjem og håber, at det går godt, fortæller Mette Møller Nielsen til Fagbladet 3F.

Ifølge hende er det typisk 'lykkeridderne', der ikke anmelder arbejdsulykkerne. Det kan der være en nærmest kriminel forklaring på, fortæller Flemming Hansen fra 3F's byggegruppe. Hvis arbejdgiveren har sparet den lovpligtige arbejdsskade forsikring væk, så skal han betale af egen lomme, hvis der bliver en sag. I de tilfælde er arbejdsgiveren derfor kun interesseret i at holde myndighederne helt ude.

Hos 3F Fredensborg bliver de løbende kontaktet af polske håndværkere, der fortæller, at de er kommet til skade på en dansk arbejdplads. Først når de er tilbage i Polen, kontakter de fagforeningen.

- Mange har ikke engang været i kontakt med en læge, fortæller Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær hos 3F Fredensborg.

Det er ofte den samme historie, han og kollegaerne hører, når de bliver ringet op af udenlandske håndværkere, der er kommet til skade i Danmark.

- Ofte drejer det sig om faldulykker eller nedstyrtning, som giver en sygemelding. Det næste er, at de bliver fyret og sendt hjem og først opsøger en læge, når de er hjemme i Polen, hvor de lever med mén, siger han.

Det er ikke et nyt problem, at arbejdere kommer til skade, uden myndighederne hører om det. Det har tidligere undersøgelser, ifølge Arbejdstilsynet vist.

Katrine Wied Christensen, der er kontorchef i Arbejdstilsynet for social dumping, Byggeri og Teknik, peger på, at der er nogle forskelle på danske og udenlandske arbejdsgivere, når det kommer til at at anmelde ulykker:

- For udenlandske virksomheder, som ikke er lige så integreret i det danske system, må vi forvente, at barriererne for at anmelde ulykker er højere hos disse virksomheder end den gennemsnitlige danske virksomhed, skriver Katrine Wied Christensen i en mail til Fagbladet 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.