Lussinger, varme og konge-brok: Prins Henrik gennem årene
Prins Henrik og dronning Margrethe ved et pressemøde i Grønland i sommer. Foto: Leiff Josefsen/LEIFF JOSEFSEN
Prins Henrik går på pension fra 1. januar. Han har flere gange beklaget sig over sin titel.

Det var en overraskende nytårstale, dronning Margrethe holdt.

Prins Henrik, som fylder 82 næste år, drosler ned og vil kun i begrænset omfang påtage sig officielle opgaver for kongehuset.

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at "drosle ned" - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension, siger dronningen.

Hun og prins Henrik blev gift i 1967, og siden har han ved de fleste officielle begivenheder, herunder statsbesøg, ledsaget hende.

Da dronningen i april fyldte 75 år, var det dog uden prinsgemalen ved sin side. Han var syg i de dage, hvor regenten blev fejret.

Få dage efter rejste han til Venedig, og den beslutning vakte kritik fra flere sider. Siden er regentparret flere gange blevet spurgt til prinsens helbred, men både dronningen og han har afstået fra at udtale sig om den sag.

Prins Henrik har gennem årene flere gange beklaget sig over sin titel. Senest skete det på et pressemøde med udenlandske journalister i foråret.

Også ved andre lejligheder har han fortalt, at han ikke altid fandt det let at være dronningens ægtemand, og at især de første år var svære.

For da benovelsen over den elegante franskmand havde lagt sig, meldte hverdagen sig, for hvorfor lærte han ikke at tale ordentligt dansk.

- Jeg følte, at man betragtede mig som et menneske uden værdi. Danskerne gav mig ikke mange chancer for at vise, hvem jeg var.

- Man kunne godt have forsøgt også at se mine gode sider, sagde prins Henrik til Ritzau, da han fyldte 60 år.

Nemmere gjorde prinsen det ikke for sig selv, da han luftede sit syn på kønsroller og ikke mindst børneopdragelse.

"Børn er som hunde eller heste, de skal tæmmes for, at man kan få et godt forhold til dem. Jeg har selv fået lussinger, det tager man ikke skade af", lød det i et avisinterview.

Med udtalelsen blev regentparrets børneopdragelse til et offentligt anliggende, som kulminerede til sølvbrylluppet i 2002, hvor kronprinsen i sin tale kom med de ord, som mange stadig kan udenad.

- "Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed".

Siden har sønnerne taget deres far i forsvar, for ganske vist var opdragelsen streng, men "du var også mildhed og varme og latter og mystik", som kronprins Frederik har udtrykt det.

Og netop de egenskaber har flere med årene fået øjnene op for.

Selv om prins Henrik hverken kan måle sig i popularitet med dronningen eller kronprinsparret, så er der en voksende anerkendelse af hans kvaliteter, udtalte historiker Lars Hovbakke Sørensen i anledning af prinsgemalens 80-års fødselsdag i 2014.

- Prins Henrik har forstået at forblive sig selv og vende det til noget positivt, at han er anderledes. Samtidig er han blevet mere bevidst om, at hans rolle tillader, at han kan være mindre formel end dronningen.

/ritzau/