Lovforslag ændret: Disse kontanthjælpsmodtagere beholder boligstøtten
Advarsler fra blandt andet handicaporganisationer har gjort så stort indtryk på politikerne, at de nu ændrer loven. Foto: Scanpix/Modelfoto
Advarsler fra handicaporganisationer og kommuner gør så stort indtryk, at lovforslag bliver lavet om.

Blinde, gigtramte, sindslidende og andre handicappede, der af deres kommune er henvist til at bo i en særlig bolig, bliver undtaget fra det kontanthjælpsloft, som regeringen med opbakning fra de øvrige borgerlige partier er i gang med at vedtage.

Det sker, efter at blandt andre Kommunernes Landsforening og Danske Handicaporganisationer har påpeget, at der ville være stor risiko for, at beboere i handicapboliger, der ofte er meget dyre at bo i, ville risikere ikke at kunne betale deres husleje.

- Disse personer vil i mange tilfælde ikke kunne betale den bolig, som de på grund af deres handicap er anvist. Og det er ikke en mulighed for denne gruppe at finde en anden og billigere bolig, skrev Danske Handicaporganisationer blandt andet i sine kommentarer til lovforslaget.

Den kritik har politikerne lyttet til, og lovforslaget bliver derfor ændret, oplyser flere af forligspartierne til Ritzau.

- Det vil betyde, at de handicappede, der har fået anvist deres bolig af kommunen, ikke skal miste boligstøtte som følge af kontanthjælpsloftet. De vil få det samme som de får i dag, siger Marlene Harpsøe (DF), der er formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

- Det er ikke nemt for dem at finde en anden bolig. Og det er jo en gruppe, som har brug for hjælp, så vi synes, det er helt rimeligt, at de ikke bliver omfattet, siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen.

Kontanthjælpsloftet fungerer ved ikke at skære i selve grundydelsen, men derimod i de andre ydelser, som kontanthjælpsmodtagere også kan få såsom boligstøtte. Derfor ville det ramme personer med høje huslejer - altså blandt andet beboere i handicapboliger - hårdt.

Ifølge politikerne vil det koste omkring seks millioner kroner at undtage de handicappede i henviste boliger fra kontanthjælpsloftet, der samlet set er vurderet til at spare statskassen for omkring en halv milliard kroner årligt.

Ændringen ventes at berøre omkring 500 personer.

/ritzau/