Lone blev mobbet ud af sit fleksjob: Jeg knækkede fuldstændig sammen
Henter afspiller ...
Jeg kæmpede for at kunne blive på min gamle arbejdsplads, jeg tænkte, at jeg måtte bide det i mig, jeg må klare det. Men det kunne jeg ikke, jeg knækkede fuldstændig sammen, fortæller Lone Poulsen. Foto: Sesilie Christophersen
Lone Poulsen blev mobbet ud af sit fleksjob af en uforstående leder. Selvom hun nu har fået et nyt job, har det kostet hende 7.000 kr. om måneden, fordi hun nu hører under en ny fleksjobordning.

Lone Poulsen smiler over hele ansigtet, da hun åbner døren til Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere - hendes nye arbejdsplads - i Hvidovre. Hun er glad og taknemmelig for sit arbejdsliv i dag. Men for bare få år siden, var situationen en helt anden.

Hun var sygemeldt med stress fra den arbejdsplads, hun havde været på siden 1991. Ikke fordi hun ikke kunne klare jobbet, men fordi en ny ledelse med hendes egne ord mobbede hende så kraftigt på grund af hendes fleksjobaftale, at hun krøb langs panelerne. Fleksjobaftalen havde hun opnået, fordi hun havde været dødeligt syg af brystkræft.

Derfor valgte hun også at stille sig op foran en række beskæftigelsesordførere og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og fortælle sin historie til høringen om førtidspension og fleksjob onsdag 31. januar i år i Landstingssalen på Christiansborg.

- Jeg vil gerne være med til at udvikle området i en positiv retning, fortæller Lone Poulsen til Avisen.dk

Mere præcist vil hun gerne, at de borgere, som er kommet i fleksjob før 2013, hvor en stor reform blev gennemført, kunne forblive på den gamle ordning, selvom de skifter job. Det kunne hun ikke selv, da hun blev nødt til at skifte job i starten af 2017. Med det nye job hører hun ind under den nye ordning om fleksjob, og det betyder blandt andet, at hun har mistet 7.000 kr. om måneden.

Får konstateret brystkræft og må gå ned i tid

Lone Poulsen arbejder med udvikling af fødevarer til mejeriindustrien uafbrudt fra 1991 frem til 2004, hvor hun får konstateret brystkræft som 42-årig. 

Hun bliver sygemeldt i 10 måneder, hvor hun gennemgår to operationer, 7 kemobehandlinger og 30 strålebehandlinger.

- Det var et meget hårdt forløb for min krop. Jeg kunne intet, jeg kunne kun ligge i min seng og være syg i den periode, fortæller hun.

Lone Poulsen bliver dog erklæret rask på trods af sygdommens aggressive karakter, og hun begynder at arbejde på fuld tid igen. 

Men det bliver hurtigt klart for hende, at hun ikke kan klare et fuldtidsjob længere. Hun døjer nemlig med det, som kaldes lymfødem, som gør, at hun svulmer op og får smerter, hvis hun er fysisk aktiv. En typisk bivirkning efter kemo- og strålebehandlinger, som ikke kan helbredes, blot lindres.

 

Kørt ned under gulvbrædderne

Hendes arbejdsgiver er forstående og giver Lone Poulsen et fleksjob i virksomheden, hvor hun arbejder 18,5 timer om ugen. Alt forløber problemfrit frem til 2015, hvor virksomheden får ny ledelse.

- Der er slet ikke forståelse for, at der skal tages skånehensyn, og at jeg ikke kan udføre de arbejdsopgaver, jeg kunne før i tiden, hos den nye ledelse. Jeg føler mig mobbet af min leder, jeg kravler langs panelerne og prøver at gøre mig usynlig, men det kan man ikke løse på den måde, fortæller hun.

- Jeg går til sidst ned med stress og depression og bliver sygemeldt. Jeg er kørt helt ned under gulvbrædderne. Jeg kæmpede for at kunne blive på min gamle arbejdsplads, jeg tænkte, at jeg måtte bide det i mig, jeg må klare det. Men det kunne jeg ikke, jeg knækkede fuldstændig sammen, fortæller hun.

Knap et år efter hun er blevet sygemeldt, bliver hun fyret fra sit job til udgangen af 2016.

Fra gammel til ny ordning

En af hovedårsagerne til, at Lone Poulsen kæmper så hårdt for at blive i sit gamle job på trods af et utåleligt arbejdsmiljø, er, at hun ved, at hvis hun skifter job, vil hun ikke længere være på den gamle ordning om fleksjob. Hun kommer derimod over på den ordning, som har været gældende siden 2013. 

Det betyder, at hun ikke længere får en fuldtidsløn, men derimod kun får løn for de timer, hun arbejder plus et fleksjobtilskud. Helt præcis har hun mistet 7.000 kr. om måneden netto, og hun går 2.500 kr. ned i indbetaling til pension.

- Man omstiller sig jo til at leve for de midler, man har. Men vi har lavet mange ting om, for at få det til at hænge sammen. Selv da kan vi ikke få det til at hænge sammen uden hjælp fra familie, fortæller hun.

Joballiancen bliver hendes redning

Men hun vil ikke beklage sig trods sine finansielle problemer, hun har nemlig fået arbejdsglæden tilbage og kalder sig selv en af de heldige. Da hun bliver fyret fra sin stilling, tilmelder hun sig nemlig et kursusforløb gennem Joballiancen, et projekt finansieret af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Her møder hun kompetente og positive mennesker, som inspirerer hende til at skifte retning fra forskning inden for fødevarer til at arbejde med mennesker, som har været igennem det samme som hende selv. I dag arbejder hun i et fleksjob 12 timer om ugen hos Landsforeningen af Fleks- & Skånejobbere, som er med til at udvikle kurserne hos Joballiancen.

- Min arbejdssituation, mit velvære, min personlighed var fuldstændig pillet fra hinanden, og det fik jeg samlet op på på det kursus. Når jeg selv har fået så meget ud af det, må jeg give noget videre af det, jeg har lært, afslutter hun.

via Listen To News