Debatindlæg Lokalformand i SF: Hvor længe skal vi arbejde?

Morten Thomsen er formand for SF Fyn og uddannet industritekniker

Der er rigtig meget snak om, hvornår man skal have lov til at gå på pension.

Jeg har haft fuldtids arbejde, siden jeg var 21, og selvom jeg nærmere mig de 40 år, har jeg stadig mere end 32 år tilbage på arbejdsmarked. Altså mere end 32 års arbejde som maskinbygger i en branche, hvor det er fysisk hårdt.

Jeg vil rigtig gerne være der for mine børnebørn, være en bedstefar der tager på tur med dem, eller passer dem, når de bliver syge. Ja, alt det en god bedstefar gør. Men jeg har ligesom ikke rigtig mulighed for det, da jeg desværre skal arbejde. Altså hvis jeg holder til at arbejde så længe.

Nu vil jeg gerne sige, at jeg faktisk er rigtig glad for mit job, og jeg glæder mig hver dag til at komme på arbejde. Men når jeg kigger på mine ældre kollegaer, kan jeg se spor af et hårdt arbejdsliv. Fysisk arbejde tager altså bare på kroppen og selv med alverdens moderne hjælpemidler vil arbejdet tage på kroppen.

Når folk snakker om, at man efter 45 år på arbejdsmarked har ret til at gå på pension, ja, så bliver jeg optimistisk, og måske kan jeg få tid til at være en god bedstefar. For der er brug for en differentieret pensionsalder, så dem der har været på arbejdsmarked fra en tidlig alder også får mulighed for en god og værdi alderdom.

At man giver folk ret til pension efter 45 år på arbejdsmarked behøver ikke betyde, at folk ikke må arbejde mere end de 45 år. Hvis virksomhederne skaber mulighederne for gode seniorordninger, og kroppen kan holde til det, tror jeg gerne, at flere vil fortsætte på arbejdsmarkedet.

Naturligvis er der flere, der kommer med argumenter for, at det er en dum idé at indfører differentieret pensionsalder.

Et af de mest brugte argumenter er, at man vil komme til at mangle arbejdskraft. Den mulighed foreligger, men her må jeg så stille spørgsmålet, hvorfor fokuserer virksomhederne så ikke på at uddanne flere.

Et andet argument er, at arbejdsmiljøet er blevet meget bedre, hvilket man kunne være fristet til at give dem ret i. Men husk lige på, at Arbejdstilsynet igennem de sidste mange år er blevet beskåret, og antallet af tilsyn er faldet. Så reelt vil det være på et forkert grundlag at sige med sikkerhed, at arbejdsmiljøet er blevet så meget bedre.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News