Løsningen i Udkantsdanmark? Kommuner fjerner bopælspligt
Både Slagelse og Vordingborg kommuner har ophævet bopælspligten på alle helårsboliger ved at tillade den såkaldte flexboligordning på alle huse både i byerne og på landet.
Flere og flere kommuner afskaffer bopælspligten i et forsøg på at undgå for mange tomme og faldefærdige huse.
Flere og flere kommuner afskaffer bopælspligten i et forsøg på at undgå for mange tomme og faldefærdige huse. Scanpix (arkiv)

Flere og flere kommuner afskaffer bopælspligten i et forsøg på at undgå for mange tomme og faldefærdige huse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Sidste år ophævede både Slagelse og Vordingborg kommuner reelt bopælspligten på alle helårsboliger ved at tillade den såkaldte flexboligordning på alle huse både i byerne og på landet. Andre kommuner har også ophævet bopælspligten - enkelte har dog bibeholdt kravet om helårsbeboelse i en række byområder.

Landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet konstaterer, at udviklingen er udtryk for, at kommunerne nu "kaster håndklædet i ringen".

- Det er en erkendelse af, at de gode tider ikke kommer tilbage. Men det betyder også, at de mest attraktive huse ikke længere vil gå til de lokale, men blive købt op af mere pengestærke folk udefra, siger han.

Slagelses borgmester, Sten Knuth (V), fokuserer på, at ophævelsen kan resultere i nye tilflyttere.

- Nu kan potentielle tilflyttere købe sig et hus og bruge det som fritidsbolig, indtil de har besluttet sig for, om de vil bo her i området, siger han.

Flere eksperter kalder det for en uundgåelig udvikling, og minister for by, bolig, og landdistrikter Carsten Hansen (S) forstår godt kommunerne:

- Undersøgelser viser, at flere mennesker i fremtiden vil have to boliger. Derfor har vi indført flexboligordningen. Alternativet er spøgelsesbyer med tomme huse hele året.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.