Lønnen kom for sent: Elever får 124.000 kroner i erstatning

To anlægsgartnerelever har fået udbetalt en erstatning på 124.000 kroner tilsammen. Her er det en anlægsgartner fotograferet ved DM i Skills. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/arkiv)

To elever hos et anlægsgartnerfirma oplevede flere gange, at arbejdsgiveren ikke udbetalte deres løn til tiden. Det har de nu fået erstatning for.

Der kan være mange penge i at få sin løn for sent. Det kan to 3F'ere skrive under på.

Som elever hos et anlægsgartnerfirma på Falster oplevede de flere gange, at arbejdsgiveren ikke udbetalte deres løn til tiden. På den baggrund har de fået efterbetalt en erstatning på godt 124.000 kroner til sammen.

Det skriver Fagbladet 3F.

3F har skaffet de to mænd på henholdsvis 23 og 24 år det såkaldte "lønafsavnstillæg" med henvisning til fagforeningens overenskomst med arbejdsgiverforeningen Danske Anlægsgartnere.

- Vi er meget tilfredse med, at de to medlemmer i sagen endelig har fået efterbetalt tillægget, fordi de i sin tid måtte vente i lang tid på at få deres elevløn, siger Flemming Grønsund, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F.

De to 3F'ere var ansat hos firmaet DPM Anlæg. Tre gange i efteråret 2016 fik eleverne ikke deres løn, og de henvendte sig derfor til deres fagforening, 3F Storebælt, for at få hjælp.

Med fagforeningens hjælp lykkedes det i første omgang for eleverne at få deres løn - men ikke erstatningen for, at betalingen var sket for sent.

I maj 2017 indgik 3F og Danske Anlægsgartnere en aftale om, at DPM Anlæg skulle betale lønafsavnstillægget til de to elever. Anlægsgartnerfirmaet var som medlem af arbejdsgiverforeningen forpligtiget til at følge overenskomsten og dermed betale tillægget.

Men DPM Anlæg kom senere på året under behandling for konkurs. Derfor modtog eleverne aldrig tillægget fra firmaet.

I stedet har Lønmodtagernes Garantifond, LG, betalt de godt 124.000 kroner til de to 3F'ere. Garantifondens formål er at sikre, at medarbejderne hos en konkursramt virksomhed kan få udbetalt løn, feriepenge og pension.

3F glæder sig over, at LG har godkendt betalingen.

- Tillægget er en unik og meget gammel regel, som kun sjældent kommer i anvendelse. Sagen viser, at det er vigtigt for anlægsgartnervirksomheder, at de betaler løn til deres medarbejdere til tiden. Ellers kan det blive en meget dyr omgang, når medarbejdere skal vente på sin løn i lang tid, siger forhandlingssekretær Flemming Grønsund.

Direktøren hos Danske Anlægsgartnere, Michael Petersen, oplyser til Fagbladet 3F, at han er på ferie, og at han derfor ikke har mulighed for at kommentere sagen.