Løkke vender sig imod Macrons ambitioner for EU

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, taler med den franske cykelrytter Romain Bardet, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen ser til. Mens Løkke har et fint personligt forhold til den franske præsident er den danske statsminister skeptisk over for Macrons idéer, der vil føre til et EU i flere hastigheder. (Foto: Foto: Pool/arkiv/Reuters)

De 27 EU-lande bør holde sammen, men man kan ikke forhindre nogle lande i at gå hurtigere frem, siger Løkke.

EU bør "holde snuden i sporet" og levere konkrete løsninger på EU-borgernes problemer frem for at fokusere på store integrationsprojekter.

Det er hovedbudskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under en middag for EU-lederne torsdag aften i Estlands hovedstad, Tallinn.

Her er EU-landenes stats- og regeringsledere samlet forud for et EU-topmøde fredag om digitalisering.

Middagen torsdag aften skal bruges til en åben diskussion om, hvad der skal ske, når briterne er ude af EU.

- Mit budskab bliver, at vi skal holde os til det, vi aftalte i Bratislava sidste år oven på brexit, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til et topmøde for godt et år siden mellem de 27 EU-lande, der bliver i EU, når briterne træder ud.

- Vi skal holde sammen på EU-27, holde snuden i sporet og levere løsninger på de problemer, europæerne kan mærke.

- Det er eksempelvis migrationspresset, som vi nu i nogen udstrækning er ved at få under kontrol. Det er væksten, som går frem i Danmark og andre EU-lande.

- Det er den indre sikkerhed med grænsekontrol og den ydre sikkerhed. Vi skal levere på det frem for at sætte gang i mere vidtløftige projekter om traktatændringer eller andet, siger Løkke.

Dermed tager han indirekte afstand fra den tale, som den franske præsident Emmanuel Macron holdt tirsdag.

Her talte Macron varmt i 100 minutter for at give EU større beføjelser på netop de steder, hvor Danmark har forbehold.

Det vil sige euroen, forsvaret og retsområdet, hvor Macron blandt andet ønsker styrket fælles asylhåndtering.

Løkke fremhæver dog også positive elementer i Macrons tale. Blandt andet at Macron taler for at styrke de ydre grænser og for flere partnerskaber i Afrika på betingelse af, at de afrikanske lande tager deres egne borgere tilbage.

- Jeg lægger meget vægt på, at vi skal søge at holde sammen på EU-27. Men vi kan ikke forhindre lande i at gå hurtigere frem, hvis de vil gå hurtigere frem.

- Hvis de gør det, vil jeg lægge vægt på, at det sker på en måde, så det er gennemsigtigt, og hvor det også står åbent for os andre, siger Løkke.

Han peger på ét konkret område, hvor Danmark kan bevæge sig længere ind i EU-samarbejdet: Bankunionen. Det har regeringen dog ikke taget endelig stilling til endnu.

- Danmark er ikke med i euroen, men vi leverer. Vi opfører os i den grad disciplineret, nogle gange mere end mange andre gør.

- Derfor ønsker jeg, at uanset hvad der sker, så sker det på en måde, hvor der er plads til et land som Danmark. Det har Danmark brug for, og det tror jeg også, at Europa har brug for, siger Løkke.

Trods meningsforskellene lægger Løkke vægt på, at stemningen blandt EU-lederne er langt mere positiv nu, hvor chokket fra brexit er kommet lidt på afstand.

Samtidig er der vækst i mange EU-lande, og der også er sket et fald i antallet af migranter over Middelhavet.

/ritzau/