Løkke: Værste trussel mod nordiske lande i tre årtier

Danmark vil invitere de nordiske lande til et møde om samarbejde mod ekstremisme og radikalisering.

Udadtil står de nordiske lande over for et mere truende Rusland. Indadtil kæmper man med ekstremisme og radikalisering, som både har ført til terrorangreb i Danmark og Sverige.

På Nordisk Råds 69. session i Helsinki fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag, at de nordiske lande må stå sammen mod truslerne:

- De nordiske lande er aktuelt vidne til det værste trusselsbillede siden den kolde krig. Det kalder på en fælles indsats og samarbejde. Vi havde en god drøftelse af vores tilgang hertil, siger Lars Løkke Rasmussen.

På mødet i Helsinki har de nordiske statsministre i lyset af angrebet i New York tirsdag blandt andet diskuteret indsatsen mod radikalisering.

- Forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering skal fortsat stå højt på vores dagsorden. Det er særlig vigtigt, at de nordiske lande fortsat samarbejder om forebyggelse, siger Lars Løkke Rasmussen.

I den forbindelse vil Danmark invitere de nordiske ministre på området til et møde i Danmark i februar. Her vil fokus være på netop forebyggelse for at undgå de angreb, som flere nordiske og europæiske lande har oplevet de senere år.

Efter planen skal de nordiske ministre i forbindelse med mødet i Danmark besøge Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.

Centerets vigtigste opgave er at understøtte og styrke forebyggelsesindsatsen lokalt, så der kan sættes ind med en hurtig indsats over for personer eller grupper, der er i risiko for radikalisering.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, fastslår, at de nordiske landes regeringer gør alt, hvad de kan for at forhindre terrorangreb.

- Islamisk Stat er ved at blive besejret, men deres tilhængere har fået til opgave at slå så mange ihjel som muligt i Europa.

- Der er få opgaver, der er vigtigere for en regering end at beskytte befolkningen mod den slags angreb.

- Vi skal gøre vores yderste for at øge vores egne ressourcer på området og øge samarbejdet landene imellem ved eksempelvis at dele oplysninger, siger Stefan Löfven.

Han understreger, at angrebet i New York ligner det angreb, som Sverige oplevede i Stockholm.

I begge storbyer blev et køretøj brugt til at dræbe tilfældige civile. Og i begge tilfælde ser det ud til at være en islamist, der inspireret af Islamisk Stat står bag.

/ritzau/