Løkke: Luther så mennesket som frit - og med ansvar

Dronning Margrethe (tv) følges af Folketingets formand Pia Kjærsgaard, (DF), statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) (th.), kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til Christiansborg for at fejre reformationsjubilæet i Folketinget. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/scnpix//Scanpix)

Luther satte frodige frø for kritiske tanker bag velfærdsstaten, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Reformationen er alle vegne. Luther skabte en gryende forståelse for, at mennesket er frit. At vi kun er bundet af ét bånd, og det til gengæld er stærkt: Nemlig vores samvittighed. Med frihed følger ansvar.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da Folketinget fejrer reformationens 500 års jubilæum på Christiansborg sammen med dronning Margrethe og den kongelige familie.

Han taler efter dronning Margrethe og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

- Lige præcis balancen mellem det enkelte menneske og fællesskabet er, som jeg ser det, kernen i Luthers budskab, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han holder meget af disse Luthers ord, som han ofte har citeret i jubilæet for reformationen:

- Et kristent menneske er en fri herre over alle ting og ingen undergiven. Et kristent menneske er en villig tjener i alle ting og alle undergiven, citerer Lars Løkke Rasmussen.

Martin Luther såede frodige frø til den kritiske tanke. Det findes i balancen i dag mellem menneskers ambitioner og et trygt fællesskab. Derfor er det ikke tilfældigt, at nordiske velfærdsstater er lutheranske, mener statsministeren.

- I Danmark har vi begge sider med: Vi holder balancen. Det er unikt. Det er vores styrke, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Her i Danmark betød reformationen jo, at Bibelen blev oversat til dansk. At salmerne blev sunget på dansk. I dag fik vi også en på færøsk.

Med bogtrykkerkunsten bredte bøger sig til almindelige mennesker. Det gav grundlaget for almen uddannelse. Derfor kaldte N.F.S. Grundtvig i det 19. århundrede Luther for en "folkevækker", påpeger statsministeren.

- Og folket blev vækket. Mennesker tog deres skæbner i egen hånd, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han tager skarp afstand fra Luthers ord om jøder og muslimer.

- Jeg respekterer andre religioner fra det sted, jeg selv står. I forventning om at få samme respekt tilbage, siger statsministeren.

/ritzau/