Løkke før afgørelse: Burkaer er kvindeundertrykkende

Et forbud mod burkaer deler fortsat regeringen statsminister Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke gjort Venstres stilling op, mens Liberal Alliance siger nej og De Konservative siger ja til et forbud. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix)

Regeringen har endnu ikke afklaret, om man støtter et burkaforbud. Men grundholdning er på plads, siger Løkke.

Skal det være forbudt at gå i de muslimske klædedragter burka og niqab i Danmark? Det spørgsmål ligger fortsat på bordet foran statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Mens regeringen arbejder på en indstilling, er flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe nu gået åbent frem med støtte til et forbud. Ved ankomsten til fredagens EU-topmøde i Tallinn, siger Løkke:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle i Venstres folketingsgruppe synes, man skal lave et forbud. Og at andre ikke mener, man skal lave et forbud.

- Det hviler alt sammen på den fælles holdning, at vi ikke bryder os om burkaer. Det er et symbol på kvindeundertrykkelse, og det skal bekæmpes, siger statsministeren.

Men der er alene tale om en "metodediskussion", mener Løkke. Afgørelsen skal dog falde snart.

DF ventes at fremsætte et forslag mod heldækkende klædedragt, så snart det er muligt efter Folketingets åbning i næste uge.

Mens Venstre endnu ikke har gjort partiets stilling op, er K for et forbud, mens LA siger nej.

- Jeg er leder for en regering, der består af tre partier. Og i sidste ende skal regeringen finde en samlet position. Det kræver nogle yderligere drøftelser, siger Løkke.

LA siger blankt nej til et forbud. Og man vil ikke lade sig trumfe, selv om V og K ønsker et forbud. Hvad siger du til den melding?

- Liberal Alliance har det ligesom jeg og Det Konservative Folkeparti. Der er ingen af os, der bryder sig om burkaer. Det er ikke rart at leve i et samfund, hvor nogle maskerer sig, så man ikke kan være i øjenkontakt med dem.

- Det er ikke til diskussion. Der er en diskussion om, hvordan man bekæmper det bedst, siger Løkke.

Han har for nylig nedsat et udvalg bestående af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og integrationsminister Inger Støjberg (V).

De skal sammen komme med forslag til, hvordan man mere bredt kan bekæmpe parallelsamfund:

- Der kører en burkadiskussion, og den er da sådan set velkommen. Men burkaerne er et symbol på et underliggende problem.

- Selv, hvis vi forbød burkaer i morgen, så ville vi ikke have løst problemet med modkulturen og parallelsamfund. Så der er brug for, at vi tænker os ordentligt om, siger Løkke.

Han varsler et "sammentænkt og helt bud" på, hvordan regeringen vil bekæmpe modkultur:

- Vi ser både mentale og geografiske parallelsamfund. Der er byområder, som slet ikke fremtræder danske. Hvor man ikke taler dansk, hvor børn vågner op til forældre, der er arbejdsløse.

- Det er en udfordring, som regeringen tager meget, meget alvorligt. Og den har vi indrømmet os lidt tid til at arbejde med i et ministerudvalg, hvor vi også vil involvere vores folketingsgrupper aktivt.

- Jeg tror, det er en bedre måde, end at springe fra burka den ene dag og badeforhæng den næste dag til frikadeller i daginstitutioner den tredje dag. Vi skal have noget, der virker, og som ikke kun er symbolsk, siger Løkke.

/ritzau/