Løhde: Under lavmålet at påstå, at jeg vil afvikle den danske model

Innovationsminister Sophie Løhde (V) under et pressemøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Innovationsminister Sophie Løhde (V) kalder det for noget sludder, når Jens Jonatan Steen, chefredaktør hos Netavisen Pio, giver indtryk af, at hun vil kortslutte den danske model i de igangværende overenskomstforhandlinger.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har ikke til hensigt at kortslutte den danske model.

Så klar er meldingen fra hovedpersonen selv, efter at hun lørdag blev mødt med kritik fra Jens Jonatan Steen, der er chefredaktør hos Netavisen Pio.

Han betvivlede ministerens motiver og reelle vilje til at lande en aftale i den igangværende overenskomstkamp, hvor 800.000 offentligt ansatte på det danske arbejdsmarked skal have ny overenskomst.

Chefredaktøren mener, at kampen for de helt traditionelle principper i den danske model er blevet besværet af, at Moderniseringsstyrelen med Sophie Løhde for bordenden er sat i spidsen for at effektivisere i den offentlige sektor, samtidig med at hun som arbejdsgiver forhandler overenskomst for 180.000 statsansatte.

Men Jens Jonatan Steen kan tage det ganske roligt, lyder modsvaret fra ministeren.

- Det er under lavmålet at give indtryk af, at Moderniseringsstyrelsen er sat i verden for at afvikle den danske model, og at påstå, at jeg mener, at medarbejderne i den offentlige sektor er grådige, og jeg slet ikke vil indgå et forlig. Hvor i alverden kommer alt det sludder fra? Det er helt fair, at vi ser forskelligt på tingene, men lad os da debattere på et sagligt grundlag i stedet for at slynge falske påstande i hovedet på hinanden, siger Sophie Løhde i en kommentar til Avisen.dk og fortsætter:

- Sjældent har jeg læst så meget vrøvl. Jeg synes, redaktøren fra netavisen skal tage en tur over i Folketinget og høre, hvornår de er stoppet med at være den lovgivende magt i Danmark.

Når arbejdsgiverne på det statslige område sidder med to kasketter på og er både arbejdstager og lovgiver på samme tid, sidder de i en helt unik position og kan, hvis de ønsker det, kortslutte en overenskomstforhandling med et lovindgreb. Dobbeltrollen kan, hvis forhandlinger spidser til, skabe en mistillid mellem parterne, mener Jens Jonatan Steen.

Han studser over Sophie Løhdes ageren under forhandlingerne.

- Hvis man kigger på Sohie Løhdes måde at agere på fra starten af, så hun været hård over for de offentligt ansatte. Hun har givet udtryk for, at de har været grådige, og så kommer man til at ligne en minister, som fra starten af ikke har haft en oprigtig lyst til at nå reelle forhandlinger, siger han.

Danmark kan fra den 4. april blive ramt af konflikt, hvis ikke der er landet overenskomstaftaler for de offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne. Lønmodtagerne har varslet strejke, og arbejdstagerne har meldt ud, at de forbereder en mulig lockout.