Løber vinder principiel sag om knæskade i Højesteret

Dommerne har været uenige om, hvorvidt en kondiløbers knæskade er en ulykke, der dækkes af forsikringen. Både i Højesteret og i Østre Landsret er der uenighed. Men en nordjyske løber ender med at vinde retssagen. Billedet viser en anden person.
Dommerne har været uenige om, hvorvidt en kondiløbers knæskade er en ulykke, der dækkes af forsikringen. Både i Højesteret og i Østre Landsret er der uenighed. Men en nordjyske løber ender med at vinde retssagen. Billedet viser en anden person. Foto: Colourbox/Free

En kondiløbers knæskade er dækket af ulykkesforsikringen, fastslår Højesteret i en principiel dom tirsdag.

Under en løbetur i Italien fik en nordjysk kvinde pludselig meget ondt i knæet, og denne skade er omfattet af forsikringen, fastslår dommerne. Dermed taber selskaberne Codan og Privatsikring.

Tidligere mente Østre Landsret, at der ikke var tale om en ulykke, som var omfattet af forsikringsbetingelserne.

I landsretten vurderede flertallet af dommere, at løbeturen var en dagligdags begivenhed, og at man derfor ikke kunne sige, at skaden opstod pludseligt.

Heller ikke i Højesteret har dommerne kunnet enes om resultatet. Løberen vinder sagen med stemmerne 4-1. Og det skyldes til dels, at der er uklarhed om selskabernes beskrivelse af, hvad en ulykke er.

I forsikringsbetingelserne står, at en ulykke er en "pludselig hændelse, der forårsager personskade".

Denne definition er ganske bred, og det er ikke en betingelse, at der er sket noget usædvanligt, uventet eller tilfældigt i forbindelse med skadens opståen.

Men den hændelse, der fører til skaden, skal være sket pludseligt, skriver flertallet i Højesteret.

I 2001 og de følgende år ændrede forsikringsselskaberne deres betingelser, sådan at flere kunne få dækket tilfælde med sports- og vridskader. En løbetur må sidestilles med sport, fastslår de fire dommere.

Derimod er mere dagligdags bevægelser - at bukke sig ned, rejse sig op og gå - ikke dækket af ulykkesforsikringen, lyder det.

Omvendt giver en enkelt dommer Codan og Privatsikring ret og noterer, at "selve løbeturen ikke kan anses for en pludselig hændelse".

Den nordjyske kvinde ville som så mange gange før tage sig en løbetur, da hun for fire år siden var på campingferie i Italien med familien.

Efter ti minutters tid mærkede hun pludseligt en kraftig smerte i højre knæ. Hun kunne ikke støtte på benet, og det viste sig, at menisken var beskadiget.

Afgørelsen ventes at få betydning for fremtidige sager om motionisters skader, som opstår pludseligt.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.