Administration 

Lockout- og strejkevarsler afblæses: Sosu'er undtages fra konflikt

På flere afdelinger rundt om på hospitalerne giver det ikke mening at indføre et nødberedskab under en eventuel lockout. Nødberedskabet vil nemlig svare til, at det samme antal sosu'er skal være på arbejde som under normale omstændigheder. (Foto: Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix )

I hele landet afblæses varsler om strejker og lockout for sosu-assistenter. Det skyldes, at der vil være lige så mange mennesker på arbejde under et såkaldt nødberedskab, som der i forvejen er i det daglige.

På en række afdelinger i ældreplejen og på landets sygehuse er man nødt til at undtage sosu'er fra at strejke eller blive lockoutet.

Planlægningen af nødberedskaber i ældreplejen og på landets sygehuse har nemlig afsløret, at mange afdelinger kører med en daglig bemanding, som er helt identisk med et nødberedskab. Andre steder er der for få fastansatte.

Det fortæller chefjurist i fagforbundet FOA, Ettie Trier Petersen, der blandt andre organiserer sosu-assistenter. Juristen får løbende henvendelser fra FOA's afdelinger eller fra arbejdsgiverne i regionerne eller kommunerne, når der lokalt er enighed om, at der ikke kan gennemføres et nødberedskab.

Det kan blive nødvendigt at trække på nødberedskaberne, hvis en storkonflikt på det kommunale og regionale område bliver en realitet.

De særlige beredskaber er dog tænkt som en løsning, der akkurat sikrer, at livsvigtige og uopsættelige opgaver bliver varetaget.

- Det er mest bekymrende, at man har nogle områder, der er så dårligt bemandet, at vi faktisk ikke kan gennemføre en konflikt, fordi vi har bemanding svarende til nødberedskab eller mindre, siger chefjurist i fagforbundet FOA Ettie Trier Petersen til Avisen.dk.

"Den triste virkelighed"

Selvom man i FOA ikke kan sætte tal på, hvor mange sosu'er der foreløbigt er undtaget fra den varslede konflikt, er det sket flere steder i landet, påpeger Ettie Trier Petersen.

- Vi har undtaget mange områder, fordi nødberedskab svarer til det, vi har til dagligt, og så giver det ingen mening at tale om et nødberedskab. Det er absurd, men den triste virkelighed. Det burde være et wake up call for arbejdsgiverne, mener chefjuristen.

I samme båd som sygeplejersker

Fredag 6. april kom det frem, at der på knap halvdelen af de hospitalsafdelinger, hvor der er varslet lockout, ikke er nok fastansatte sygeplejersker til at bemande nødberedskaberne. Det viste en viste en gennemgang af de lockoutede hospitaler i fire ud af landets fem regioner, som DR stod bag.

På flere hospitalsafdelinger oplever ledelsen og tillidsrepræsentanterne det samme i forhold til sosu'erne, der blandt andet står for mange plejekrævende opgaver på hospitalerne.

Foreløbigt er det meldt ud, at man på nogle afdelinger på Bispebjerg Hospital og Holbæk Sygehus ikke har bemanding nok til at stille med et nødberedskab.

På Køge Sygehus, Regionshospitalet Horsens og Odense Universitetshospital (OUH) har man også måttet undtage afdelinger fra strejke eller lockout, fordi et nødberedskab vil svare til den daglige bemanding. Og der kan stadig komme flere sygehuse til, vurderer Ettie Trier Petersen.

Tillidsrepræsentant: Vi mangler fastansatte 

På OUH i Odense er der seks afdelinger, hvor sosu'erne nu er undtaget fra nødberedskabet, hvis der kommer en strejke. Det skyldes, at den daglige arbejdsplan udelukkende hænger sammen på grund af mange timelønnede og tilkaldevikarer, som der ikke må trækkes på i tilfælde af konflikt, forklarer Helle Nørlem.

Når de løstansatte får arbejdsplanen til at hænge sammen i hverdagen, går det jo slet ikke.
Helle Nørlem, fællestillidsrepræsentant på Odense Universitetshospital

Hun er fællestillidsrepræsentant på sosu-området på OUH og har været med til at skulle få det store puslespil med nødberedskaber til at gå op i Odense. Det huer hende ikke, at de seks afdelinger er undtaget.

- Det er da helt bestemt meget frustrerende, når vi ligesom har meldt strejke ud, og så kan vi ikke engang stille med personale til nødberedskab, siger hun og fortsætter: 

- Når de løstansatte får arbejdsplanen til at hænge sammen i hverdagen, går det jo slet ikke. Så er der ikke nogen, der kan sendes i strejke eller lockout. Vi er så få i hverdagen. Vi prøver alt, hvad vi kan at sige: 'Så få dog fastansat mere plejepersonale', men det er arbejdsgiverne ikke så lydhøre over for.

At der er behov for flere ansatte på hospitalerne, er Danske Regioner enige i. Organisationen repræsenterer arbejdsgiverne på hospitalerne i forhandlingerne om nye overenskomster.  

"Vi har et virkelig godt sundhedsvæsen i Danmark. Og det skyldes i høj grad de dygtige medarbejdere, der hver dag giver den en skalle rundt om på hospitalerne. Men der kommer flere patienter, udstyr bliver dyrere, og den bedste medicin koster", skriver Anders Kühnau, der er chefforhandler for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn til Avisen.dk og fortsætter:

"Derfor er det hamrende vigtigt, at Folketinget investerer i vores alle sammens sundhedsvæsen. Der er simpelthen grænser for, hvor hurtigt personale kan løbe, og med et enormt patienttryk er der brug for flere ressourcer, hvis vi skal holde den samme service."

Planlægger med merarbejde

Kommunernes Landsforening (KL) har undtaget hele ældreområdet fra lockout, så det er altså udelukkende FOA’s egen strejke, der kommer til at ramme de pågældende arbejdspladser.

Forskellige problemstillinger gør, at strejkerne i kommunerne må opgives. Men årsagerne er ifølge Ettie Trier Petersens ikke kønne.

- For eksempel er der nogle steder, hvor man vagtplanlægger med konstant merarbejde eller har næsten konstant overbelægning, påpeger hun.

På et ældrecenter under Brøndby Kommune, har FOA været nødt til at bede om undtagelse fra den varslede strejke, da det viste sig, at det ikke er muligt at stille med et nødberedskab. Centeret har nemlig en overbelægning på 27 procent og ledige stillinger, fremgår det af FOA’s anmodning om undtagelse, som Avisen.dk har set.

Kommunernes Landsforening (KL) har accepteret, at det pågældende ældrecenter er undtaget fra konflikt.  

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra KL før deadline, da overenskomstforhandlingerne på det kommunale område har været genoptaget i Forligsinstitutionen onsdag. Torsdag 12. april er der forhandlinger på det regionale område. 

Forligsmanden har allerede udskudt en eventuel konflikt to uger. Dermed kan der tidligst udbryde strejke 22. april og lockout 28. april. er der brug for flere ressourcer, hvis vi skal holde den samme service.

Læs Avisen.dk's dækning af OK18 her.

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer