LO og FTF vil samle international fagbevægelse i kampen mod skattesnyd

LO-formand Lizette Risgaard (th) og FTF-formand Bente Sorgenfrey vil med en vidtgående erklæring forsøge at samle den internationale fagbevægelse i kampen mod skattesnyd. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Dansk fagbevægelse forsøger nu at samle 1.100 faglige ledere fra hele kloden bag en vidtgående resolution, der blandt andet foreslår oprettelsen af en international kontrolindstans mod skattesnyd.

Ved den internationale fagbevægelses ITUC’s Verdenskongres i Bella Center, fremlægger dansk fagbevægelse et forslag til en vidtgående deklaration mod skattesnyd.

Fem konkrete tiltag skal ifølge LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey sikre, at en samlet fagbevægelse lægger maksimalt pres på beslutningstagere både nationalt og internationalt.

- Vi må og skal handle nu. Omfanget af skattesnyd er blevet så stort, at det er ved at underminere lønmodtagernes tillid til samfundet og vores tro på den kollektive finansiering af vores velfærd, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Som værtsland for ITUC’s verdenskongres, hvor 1.100 fagforeningsledere fra blandt andet USA, Indien, Bangladesh, Australien og en lang række EU-lande deltager, mener hun, at det er vigtigt at demonstrere, at fagbevægelsen er forarget over omfanget af international skattesnyd.

Maksimalt pres

- Vi skal samle fagbevægelsen i kampen mod banditter i habitter og international skattesnyd. Ved at samle fagbevægelsen på verdensplan kan vi lægge maksimalt pres på beslutningstagerne både internationalt og nationalt, fastslår LO-formanden. 

Fakta om Faglig verdenskongres i Danmark

ITUC ( International Trade Union Confederation) er den internationale paraplyorganisation for fagforeninger over hele kloden.

Sharan Burrow står i spidsen for ITUC, der organiserer 207 millioner arbejdstagere i 163 lande og territorier og har 331 nationale medlemsorganisationer.

ITUC holder kongres i Bella Center i København fra søndag 2. december til fredag 7. december 2018.

Overskriften for kongressen er: »Building Workers Power. Change the Rules«. De tre hovedtemaer er fremtidens arbejde, organisering samt økonomisk ulighed.

Der kommer delegerede fra lande som USA, Brasilien, Chile, Sydafrika, Zimbabwe, Nigeria, Kenya, Somali, Jordan, Israel og Palæstina, Rusland, Italien, Indien, Bangladesh, Afghanistan, Singapore, Australien og Storbritannien.

Fra dansk side deltager udover LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey også en lang række forbundsformænd fra blandt andet HK, 3F, FOA og Dansk Metal.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Københavns overborgmester Frank Jensen (A) holder begge taler på kongressen.

Onsdag 5. december er der faglige møder i Malmø, som svensk LO er med til at arrangere.

Kilde: ITUC og LO.

UDVID

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder tale søndag eftermiddag ved åbningen af verdenskongressen, og Lizette Risgaard ser frem til at præsentere ham for fagbevægelsens initiativer til kamp mod international skattesnyd. 

FTF-formand Bente Sorgenfrey kalder dansk fagbevægelses bud på at bekæmpe skattesnyd for vigtig for at bevare lønmodtageres tillid til både politikere og finanssektor. Selvom der er store forskelle på holdninger i fagbevægelsen i forskellige lande, vurderer hun, at det er realistisk at få vedtaget en resolution om bekæmpelse af skattesnyd.

Harmdirrende fagbevægelse

- Harmen er stor blandt de faglige organisationer over den organiserede skattesnyd, der rammer lønmodtagere over alt i verden og skaber øget ulighed og manglende tiltro til fremtiden. Det bliver nok en resolution, der vil skabe stor debat, men jeg håber, at vi kan lande en resolution, siger Bente Sorgenfrey.     

 Deklarationen ’Til kamp mod international skattesnyd’ har bl.a. fem konkrete initiativer:

  • Der skal oprettes en international kontrolinstans med inspiration fra fx Interpol for at nedbringe omfanget af international skattesnyd. 
  • Der skal indføres mere håndfaste sanktioner over for skattelylande, der ikke samarbejder.
  • Fagbevægelsen vil opfordre OECD til at stille sig i spidsen for etableringen af et stærkere internationalt skattesamarbejde.
  • Fagbevægelsen skal kræve flere ressourcer til nationale skattemyndigheder.
  • Land for land-rapporteringen skal udvides til at dække flere selskaber.

Lænser fællesskabet 

LO-formand Lizette Risgaard understreger, at der er et momentum nu, hvor fagbevægelsen skal presse på både nationalt og internationalt mod skatteunddragelse og skattesnyd.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi som samfund blev bedt om at redde finanssektoren ved at give milliarder og atter milliarder og vise løntilbageholdenhed, for så få år senere at konstatere, at selv samme sektor lænser fællesskabet for milliarder! Verdens lønmodtagere skal ikke være til grin for egne penge, siger hun.  

Her er deklarationen til bekæmpelse af international skattesnyd

LO og FTF forsøger at få deltagerne på den store faglige verdenskongres, ITUC-kongressen, til at vedtage en resolution med konkrete forslag til bekæmpelse af skattesnyd.  Grådigheden har nået et omfang, som gør, at vi i den internationale fagbevægelse må gå forrest i kampen mod såvel national som international skattesnyd, hedder det blandt andet.

Her er de konkrete forslag:

Vi, der underskriver vi denne deklaration, foreslår derfor at:

 §  Nationale skattemyndigheder skal tilføres de nødvendige ressourcer til at bekæmpe international skattesnyd.. Det er afgørende med et kontroltryk, der kan mærkes og en reel opdagelsesrisiko.  

§  Der skal oprettes en international kontrolinstans med inspiration fra fx interpol. Organisationen skal tilføres muskler både i form af mandskab og juridiske beføjelser. Formålet er at have internationalt organ, der arbejder målrettet efter at nedbringe omfanget af international skattesnyd.

§  Udbredelse af land-for-land-rapportering ved at lade flere selskaber være omfattet af kravet. (Den nuværende grænse på en omsætning på 750 mio. euro kunne fx nedsættes til 50 mio. euro.)

§  Mere håndfast sanktionspolitik overfor skattelylande, der ikke samarbejder om åbenhed og fair beskatning. Det kan fx være i form af højere konsekvens ift. indplacering på EU’s sortliste eller i form af en kildeskat på udbetalinger til konti i sortlistelande.

§  Vi opfordrer OECD og medlemslandene til at forstærke samarbejdet om bekæmpelse af skattekriminalitet og til at implementere de 10 globale principper for kampen mod skattekriminalitet. 

Kilde: LO