LO-leder i chok over vindmøllegigant: Det må ikke ske i 2016

LO-næstformand Morten Skov Christiansen er forarget over, at Siemens Wind Power har brugt farlige kemikalier og set stort på arbejdsmiljøet.  (Foto: Foto: Frederik Jimenez.)

Hvad er en kronesmiley værd, hvis arbejdsgiveren lader hånt om arbejdsmiljøet, spørger LO-næstformand Morten Skov Christiansen. Han kræver bedre kontrol i fremtiden.

Astma. Bylder. Allergi. Mindst 64 ansatte hos vindmøllegiganten Siemens Wind Power er blevet kronisk syge efter at have arbejdet med farlig kemi i Aalborg.

Og de arbejdsforhold ryster næstformand i LO, Morten Skov Christiansen. Han er ansvarlig for arbejdsmiljø i LO og lægger ikke fingrene imellem i sin kritik af vindmøllekoncernen.

- Det er dybt uacceptabelt, at der kan finde et så dårligt arbejdsmiljø sted i 2016 i Danmark. At Siemens Wind Power har haft kendskab til et stadig stigende dårligt arbejdsmiljø uden at handle på det er dybt problematisk på alle tænkelige måder, fastslår han.

Rystende at arbejdsmiljøet er så slemt 

Morten Skov Christiansen bliver vred og forarget, når han ser DR's omfattende dokumentation af arbejdsmiljøskandalen.

- Jeg er nærmest i chok. At se at det har stået så slemt til på en dansk virksomhed i så lang tid. Det ryster mig, fastslår han.

LO-næstformand pointerer, at det altid er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at der er et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø ude på arbejdspladserne. Så man kan gå på arbejde uden at frygte for sit helbred.

- Jeg har meget stor forventning om, at der bliver leveret nogen løsninger fra Siemens Wind Power, noterer han.

Bedre kontrol

For at undgå at arbejdsgivere, som man med rette kan forvente værner om et arbejdsmiljø, ikke bare lader hånt om arbejdsmiljøet, vil LO nu sikre, at kontrollen bliver forbedret.

- Vi vil kigge på, om vi kan forbedre den kontrol, der er med de certificerede virksomheder, der har en såkaldt kronesmiley-ordning. Siemens har en kronesmiley, men det er helt tydeligt, at kontrollen med Siemens Wind Power ikke har levet op det ansvar, der er, pointerer han.

En arbejdsplads kan modtage en kronesmiley som bevis på, at deres arbejdsmiljø er i top. Tilsynet med de virksomheder, der er udstyret med en kronesmiley, ligger ikke hos Arbejdstilsynet men hos de private virksomheder, der udsteder kronesmileyen.

Men tilsynet fungerer ikke, når vi i dag står med en arbejdsmiljøskandale, hvor mange ansatte er syge for livet, fastslår Morten Skov Christiansen. 

- Den måde det er skruet sammen på i dag, fungerer ikke optimalt. Derfor skal vi sikre, at kontrollen med certificerede virksomheder bliver markant forbedret, så det her ikke sker igen en gang i fremtiden, siger LO-næstformanden. 

Kronesmiley skal også kontrolles 

Siemens Wind Power har været udstyret med en kronesmiley i mange år, og har derfor ikke haft besøg af Arbejdstilsynet. For har man en kronesmiley, forventer man, at virksomheden lever op til arbejdsmiljøloven.

Men med den sørgelige arbejdsmiljø-historie fra Siemens Wind Power i baghovedet er der ifølge Morten Skov Christiansen ikke grund til at stole blindt på arbejdsgiverne.  

- Det giver god mening, at Arbejdstilsynets ressourcer skal målrettes der, hvor der er størst problemer på arbejdsmarkedet. Hvis man er certificeret, må man jo gå ud fra, at det ikke er der, at der er store problemer. Men efter de rystende dårlige arbejdsmiljøforhold hos Siemens er vi nødt til at gennemgå måden, som kontrollen med certificerede virksomheder foregår på i dag, siger han og understreger, at der ikke må være smuthuller.