LO-formand med klø til Løkke: Stop de hovedløse og skæve besparelser
Lars Løkke mener jo dybest set, at enhver er sin egen lykkes smed. Løkkes smed - hmm, vi har mere brug for rigtige smede, sagde LO-formand Lizette Risgaard på Socialdemokratiets kongres. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
LO-formanden fik klap og grin, da hun på Socialdemokratiets kongres betegnede Joachim B. Olsen som regeringens selvbestaltede minister for større ulighed.

En blind høne, der kører grønthøsteren hen over velfærd og uddannelse.  

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen fik hårde ord med på vejen, da LO-formand Lizette Risgaard lørdag eftermiddag holdt tale på Socialdemokratiets kongres i Aalborg. 

- I en tid, hvor vi skal have uddannet flere faglærte og efteruddanne mere, skal erhvervsskolerne skære igen og igen. Lige nu kører regeringen som en blind høne grønthøsteren hen over blandt uddannelsesområdet. Det er simpelthen hovedløst, sagde Lizette Risgaard. 

Det var tydeligt, at LO-formanden var i venners lag og kunne skælde og smælde ud på VLAK-regeringens forslag til finanslov for næste år.

- Regeringen har forsøgt at sælge deres forslag som en gevinst for HK'eren. Men uanset regnemetode, så er faktum, at hovedparten af skattelettelserne falder direkte ned i lommerne på de højestlønnede, sagde hun. 

Regering øger ulighed med åbne øjne

- Hvis nogen stadig er i tvivl om, at skattelettelserne gavner de rige, kan de jo spørge skatteministeren, finansministeren eller regeringens selvbestaltede minister for større ulighed, Joachim B. Olsen. De siger det helt ærligt: Regeringen øger uligheden. Med åbne øjne! Det er en ren tilståelsessag, fastslog Lizette Risgaard.

LO-formanden fremhævede, at alle de murere, sosuer og andre LO-medlemmer, som hun kender, langt hellere vil have gode plejehjem, gode folkeskoler, bedre arbejdsmiljø og en ordentlig indsats mod social dumping fremfor flere penge på lommerne.

Løkkes smed 

Lige nu forhandler Lizette Risgaard sammen med resten af fagtoppen med regeringen om en kommende trepartsaftale om mere voksen- og efteruddannelse til danske lønmodtagere. Og derfor var det ikke tilfældigt, at hun i sin tale også tordnede imod milliardbesparelser på uddannelse.

- Lars Løkke mener jo dybest set, at enhver er sin egen lykkes smed. Løkkes smed - hm, vi har mere brug for nogle rigtige smede i det her land. Industriteknikere og elektrikere. Dygtige håndværkere, som kan tage fra og få tingene til at ske, sagde hun.

Når virksomhedernes største udfordring er mangel på kvalificeret arbejdskraft, er løsningen ikke at sænke skatten men at investere i uddannelse, noterede hun. 

Kommunalvalg skal rykke 

Der er brug for at trække Danmark i en anden retning, understregede Lizette Risgaard. Og det skal være en retning, hvor velfærd, uddannelse og et godt arbejdsmiljø kommer i centrum. 

Og Danmark kan blive trukket i den rigtige retning allerede ved kommunalvalget i november, pointerede hun.

- I LO glæder vi os til valget i november. Fordi meget af det, vi går op i, kan og skal der handles på lokalt. Det er ude lokalt, at man kan prioritere uddannelse og velfærd og lave en indsats for at få alle med, sagde hun direkte henvendt til de mange socialdemokratiske byrådskandidater, der også er delegerede til Socialdemokratiets kongres.

- Det er jer, ude lokalt, som skal sørge for krav om kvalitet, når opgaver sendes i udbud. Krav om ordentlige løn- og arbejdsvilkår og om lære- og elevpladser, fastslog hun.

Lizette Risgaard opfordrede alle, som vil sætte fokus på lønmodtagernes dagsorden ved kommunalvalget, til at kontakte de lokale LO-sektioner.

- De vil være aktive i valgkampen, lovede hun og gjorde dermed kongrestalen til startskuddet på en kommunal valgkampagne set med håndværkernes, industriarbejdernes og pædagogmedhjælpernes øjne.