Administration 

Livde var død i 10 minutter: - Mit job drev mig til selvmord

Livde Emiliah Sommer er i dag rask og lykkelig over, at hun fik en chance til. (Foto: Foto: Avisen.dk)

I januar 2013 gik Livde Emiliah Sommer ud i den iskolde Horsens Fjord. Hun døde. Men hun blev genoplivet. I dag fortæller hun hvorfor.

Var det Livde, der slog Livde ihjel. Eller var det jobbet, der slog Livde ihjel?

Det er ikke sikkert, der findes et entydigt svar på det, men her får du hendes version.

En tidlig januar morgen i 2013 stiger Livde Emiliah Sommer ud af sengen i sin stue på Regionspsykiatrien Horsens. Hun hopper ud ad vinduet og ned i sneen og går skridt for skridt mod Horsens Fjords iskolde vand. Den dag bliver der målt ned til -15 grader i det danske vinterlandskab.

Livde er indlagt på psykiatrisk, fordi hun ugen forinden for første gang har forsøgt at tage sit eget liv - men overlever.

Under sit ophold på psykiatrisk forsøger hun endnu en gang, og heller ikke denne gang er det med dødelig udgang.

Men det tredje forsøg, det der foregår i Horsens Fjord, fuldbyrdes - teknisk set i hvert fald.

For personalet på psykiatrisk opdager fodsporene i sneen under det åbne vindue på hendes stue.

- Det har lige sneet, gudskelov, det redder mit liv. For de skynder sig at følge efter fodsporene og kommer ned til Horsens Fjord og kan se, at jeg ligger derude. Og der bliver selvfølgelig slået alarm. Og der er jeg så død, fortæller Livde Emiliah Sommer.

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

UDVID

Hendes temperatur er på det tidspunkt kun 24 grader, og hendes hjerte er gået i stå. Et specialteam fra Aalborg bliver fløjet ind, og de beslutter at genoplive hende. Det er de samme eksperter, der stod for genoplivningen af eleverne fra Præstø-ulykken to år tidligere, hvor 13 elever og 2 lærere fra Lundby Efterskole kæntrede i en båd. En lærer døde og flere elever lever i dag med forskellige grader af hjerneskade og andre fysiske handicap.

Livde Emiliah Sommer slipper billigt.

- Nogle af mine behandlere kaldte mig et mirakel, siger hun.

Hun har en mindre hjerneskade, der går ud over hendes hukommelse, og neurologerne er faktisk i tvivl om, hvorvidt hjerneskaden skyldes depressionen eller den ekstreme nedkøling. Desuden mangler hun noget følelse i hænderne. Men det er det.

"Den akutte psykose"
Livde Emiliah Sommer kan ikke lide, at man siger, at hun har slået sig selv ihjel. Det var den akutte psykose, der gjorde det, og hun blev akut psykotisk på grund af presset på sit arbejde.

- Jeg havde en vrangforestilling af verden og min forestilling var, at jeg var så ond, at hvis jeg ikke forlod jorden, ville jorden gå under. Så det var psykosen, der gjorde det.

Det er vigtigt for hende, at man forstår, at hun ikke er særlig disponeret for psykisk sygdom.

- Hvis du er stresset, kan du få hjertestop og blodpropper. På samme måde kan din hjerne stå af, og så får du en akut psykose og lever i en helt anden verden. Du går i sort, og det kan virkelig ramme alle, forklarer hun.

Det var den akutte psykose, som blev udløst af den depression, hendes arbejde gav hende - eller i hvert fald forværrede den. Det var arbejdet, der slog hende ihjel, mener hun og lægerne, der genoplivede hendes nedfrosne krop.

Dét er hendes svar på det indledende spørgsmål om, hvem der slog Livde ihjel.

- Jeg døde på grund af dårlig ledelse og et dårligt psykisk arbejdsmiljø, siger hun i dag.

Og det er ikke kun Livde, der mener, jobbet på stålvirksomheden pressede hende ud i depression. Hun har kørt en arbejdsskadesag hos Arbejdsmarkedets Erhvervsskadesikring. Undervejs bad de en psykolog vurdere Livde. Og her hedder det, at arbejdet har haft betydelig påvirkning på hendes depressioner. Og at der ikke er andre begivenheder i Livdes liv, som kan have haft indflydelse på hendes depressioner.

"Er ikke arveligt disponeret til depression, er tidligere psykisk rask og evt. konkurrerende faktorer ligger tilbage i 2006, og vurderes derfor ikke tidsmæssigt at kunne forårsage debut af depression i 2008 og ej heller i 2013. Det er min vurdering, at de arbejdsmæssige påvirkninger har ydet et betydeligt til forværringen af de depressioner, LS udvikler i 2008 og 2013."
Kilde: Arbejdsmedicinsk udredning af Livde Emiliah Sommer.

“Din uduelige tegner”
Det er ikke Livdes hensigt at hænge den enkelte arbejdsplads ud. Det slår hun fast flere gange. Hun fortæller sin historie for at sætte fokus på det psykiske arbejdsmiljø generelt.

Af hensyn til Livde har vi anonymiseret virksomheden og dens ansatte. Virksomheden ønsker ikke at kommentere sagen, men har fået artiklen til gennemlæsning. Historien baserer sig altså alene på Livde Emiliah Sommers forklaring samt vurderingen fra en uafhængig psykolog betalt af Arbejdsmarkedets Erhvervsskadesikring.

Fra 2006 til 2013 var Livde Emiliah Sommer ansat i en jysk stålvirksomhed. Hun var teknisk tegner og ansvarlig over for de kunder, der bestilte forskellige produkter i stål.

- I starten er der ikke noget. Der er jeg simpelthen perfekt i alles øjne. Også for ham der ender med at drive mig til vanvid.

Hun henviser til en af stedets mellemledere, som er ham, der har ansvaret for selve produktionen.

Det dårlige arbejdsmiljø kommer snigende. Mellemlederen sladrer om medarbejderne og gør grin med dem. Nogle gange er det Livde, det går ud over. Andre gange sladrer han til Livde om de andre, fortæller hun.

Ind imellem går han direkte "i kødet" på hende, som hun siger.

- Det bliver bare hårdere og hårdere. Han kalder mig “uduelige tegner”, han finder fejl i mit arbejde, der simpelthen ikke har været der og sladrer til chefen, som tit tror på ham, siger Livde.

Men han kunne også finde på at lyve, fortæller hun. Eksempelvis ville han sige til hende, at de alligevel ikke havde tid til at producere det, hun skulle bruge.

- Og så jeg var nødt til at sige til kunden, at vi ikke kunne nå det. Selvom jeg fandt ud af, at vi faktisk godt kunne have nået det. Men så fik jeg jo bøvl med kunden.

Hun fortæller om en anden hændelse:

- Han kunne finde på at kalde mig over og sige, jeg havde lavet en fejl. Og så kørte han det simpelthen så stort op: “Det er helt vildt dyrt, det koster nok 200.000 kroner”. Jeg tænkte bare, at jeg skulle skynde mig at redde det her på en eller anden måde. Bagefter fandt jeg ud af, at det var et eller andet beslag, der kostede cirka 35 kroner eller noget i den dur.

I årenes løb bliver Livde mere og mere ængstelig, når hun er på arbejdet. Hun får “autonome angstsymptomer”, som det hedder i psykologens rapport. Hun sidder på nåle, som hun siger og har jævnligt sygedage, ligesom hun oftest må tage hovedpinepiller inden, hun går på arbejde.

Hvorfor fandt du ikke bare et andet arbejde?

- Når man er i sådan et negativt arbejdsmiljø, bliver man lige så langsomt forgiftet af det. Du ser det slet ikke. Jeg havde fundet et andet job på et tidspunkt, men så overbød direktøren min løn for at beholde mig.

Har du det sådan, at du er helt sikkert på, at din depression skyldes dit arbejdsliv og altså den leder?

- Ja, det er jeg slet ikke i tvivl om.

Og at den leders stil var årsag til, at du fik en akut psykose og tog dit eget liv?

- Om jeg er 100 procent sikker på det? Det har nok været en kæmpe faktor i det. Jeg tror, det har været en kæmpe faktor i det.

Ifølge Livde Emiliah Sommer var hun ikke den eneste på virksomheden, der havde det dårligt. Både i produktionen og på kontoret påvirkede det dårlige arbejdsmiljø medarbejderne, og en af hendes kolleger havde også et selvmordsforsøg.

- Jeg husker mellemlederen sagde: “Han mente det sgu ikke. Havde han ment det, havde han taget sin motorcykel og kørt ind i et træ.”

Livde klager til direktøren i virksomheden, og han giver da også mellemlederen en påtale eller en advarsel.

Direktøren giver også Livde deltid og fleksible arbejdstider. Og det hjælper i den periode, men hendes stress forværres igen, da hun er tilbage på fuld tid, fremgår det af psykolog-evalueringen.

Direktøren siger til Avisen.dk.

- Jeg har ingen kommentarer til det, men det glæder mig, at hun (Livde, red.) har fået mod på livet igen.- Vi straffer de forkerte for stress-epidemien
Livde, der skiftede navn efter ulykken, håber hendes historie kan få nogen til at spærre øjnene op.

- Jeg synes, det er et farligt spil, vi har gang i. Jeg møder mange mennesker, der er gået ned med stress. Og det er ikke kun det enkelte menneske, det går ud over. Det er også deres familier.

I stedet for at lade kommunen betale, når en medarbejder bliver langtidssyg med stress og måske ligefrem indlagt på hospitalet som Livde, skal regningen sendes til dem, der har forårsaget det, mener hun.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor regeringen ikke kan se, at det er de forkerte, de rammer økonomisk. Det er virksomhederne, de skal ramme og ikke kommunerne. Ligesom man får en bøde, hvis man sviner miljøet til med olie, burde man få en bøde for at køre folk ned psykisk på arbejdspladsen, siger hun, mens hun finder en stak papirer frem.

Vi har jo smileyordning og et arbejdstilsyn, der skal prøve at forebygge det. Er det ikke nok?

- Åbenbart ikke jo. Hvis det var sådan, at det virkede, så forstår jeg ikke, hvorfor 500.000 danskere føler sig udbrændt på jobbet. Og at 35.000 danskere bliver sygemeldt på jobbet hver dag på grund af stress, siger hun og læser op fra et af sine ark.

- Jeg synes bare, der er for mange menneskelige og økonomiske omkostninger. Så jeg håber, der er nogen, der vil tage min historie alvorligt og begynde at skabe et bedre arbejdsmiljø for deres medarbejdere og kolleger ikke mindst.

Livde Emiliah Sommer har det godt i dag. Hun bor i en lille by, tæt på sin hest sammen med sin hund Nala.

Hun har haft nogle forskellige job. Hun har været to år i rehabilitering hos en blomsterhandler, og hun har uddannet sig til positiv psykologivejleder.

Overlevede et tredobbelt selvmordsforsøg
Livde Emiliah Sommer bryder sig som bekendt ikke om, at man formulerer sig sådan, at hun selv var skyld i, at hun næsten døde. Nogle gange reagerer hun i en lille protest, og det bunder i, at hun savner anerkendelse af, at hun og andre, der har oplevet stress, depression og akutte psykoser, ikke nødvendigvis selv er skyld i det. Andre gange lader hun det fare.

Hvordan har du det med at have udført to selvmordforsøg og fuldbyrdet et selvmord?

- I en lang periode havde jeg det svært med det. Det er slet ikke noget, der ligger til min natur overhovedet. Jeg har også haft meget skyld og skam over det, og jeg har tænkt: Hvordan fanden kunne du komme så langt ud, at du kunne lave sådan et nummer?

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

UDVID

- Men det kan man ikke, for den ene dag tager den anden, og det kommer bare løbende, når det er over så mange år. Du kan ikke mærke, at du er totalt stresset og udbrændt.

Hvad med din søn?

- Det var jo faktisk for at redde ham, for han er jo en del af denne jord, og hvis jeg var her, så gik den under, og så gik det ud over ham. Jeg tænkte ikke på, at han ville blive ked af det.

Det var den gamle Livde, med det gamle navn og det gamle job, der var psykotisk. I dag er hun en helt anden.

- På et eller andet tidspunkt må man også slå en streg i sandet og sige: Ja, jeg blev syg og ja, jeg døde.

- Jeg har det nogle gange som om, jeg er ved at kaste op over at fortælle den historie. Det føles slet ikke som om, det var mig. Men jeg føler ikke, jeg skal blive ved med at hænge mig i den der negative fortid, så det gør jeg ikke. Det er også derfor, jeg kan stå frem med det nu.

Har du brug for hjælp?

 

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu. Hos Livslinien kan du hver eneste dag fra klokken 11 til 04 få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

 

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.


Du kan også kontakte: 

Din egen læge​

Alarm 112

Akuttelefonen 1813

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
BREAKING

1017 nye smittede 

på et døgn

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn