Line var arbejdsløs i tre år: Jobgaranti og krav til virksomhed var løsningen
Jobgaranti og krav til virksomheden fik Line Skaaning Nielsen i job. Foto: Mia Vogntoft Vad/DR Midt Mest
Jobgaranti var en gulerod for Line Skaaning Nielsen da hun som arbejdsløs deltog i et forsøg, der førte til drømmejobbet.

Jobgaranti og krav om, at virksomheder tager socialt ansvar, får langtidsledige i arbejde.

Det viser erfaringer fra Ikast-Brande Kommune, 21 langtidsledige har deltaget i forsøget. 17 ud af dem er blevet selvforsørgende eller er godt på vej.

En af dem er Line Skaanning Nielsen der, efter tre år som ledig, endelig fået et arbejde som serviceassistent.

- Det betyder en hel verden, fordi jeg er blevet en del af det funktionelle samfund igen, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Kan ikke lade være med at smile 

I 2016 udliciterede Ikast-Brande Kommune den kommunale rengøring, men med krav om, at leverandøren skulle ansætte en gruppe langtidsledige med mange udfordringer. Efter en prøveperiode er de langtidsledige garanteret job, hvis alt går godt.

Nu er Line Skaaning Nielsen blevet fastansat.

- De var en gulerod, at hvis jeg gjorde det godt, så kunne jeg blive fastansat. Nu kan jeg ikke lade være med at smile, når jeg kører afsted på arbejde om morgenen, og det er jo lige præcis det, man drømmer om med sit arbejde.

Det tætte samarbejde er en god ide, mener Henrik Lindegaard Nielsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved KORA.

Ude i virkeligheden 

- De ledige får mulighed for at prøve kræfter med virkeligheden. De kan se, at deres kompetencer faktisk kan bruges til noget i det virkelige liv.

Han fortæller, at studier fra Tyskland indikerer, at det virker at få langtidsledige ind i vikarbureauer.

- Det giver en fordel, fordi det jo ér ude i virkeligheden. Det er ikke ligesom typiske aktiveringsforanstaltninger, som man ellers kan tilbyde de ledige i jobcenteret, siger Henrik Lindegaard Nielsen til DR P4 Midt & Vest.