Administration 

Line ramt af kontanthjælpsloftet: "Virkeligheden blev lige så slem som mareridtene"

Hvad jeg gør fremover? Hvad KAN jeg gøre? Det her hænger jo ikke sammen. Vi kan ikke leve af almisser, skriver Line Lazarus i et nyt blogindlæg.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

SÅ ER oktober ved at lakke mod enden.

Den måned som jeg, og alle andre reformramte, har frygtet, siden “det moderne kontanthjælpsloft” blev annonceret.

Frygten viser sig at være berettiget. Virkeligheden blev lige så slem som mareridtene.
Det kan ikke hænge sammen.

Oktober var ellers en “god” måned, forstået på den måde, at der hverken skulle betales forsikringer eller el-regning i denne måned. Det var en af de billige måneder.

Vi var ikke andet end en uges tid inde i måneden, da jeg løb tør for penge. Relativt hurtigt efter, løb jeg (forventeligt nok) også tør for mad. Min datter og jeg har levet på venners nåde indtil nu, hvor der endeligt er kommet børnepenge. Dem skal vi leve af resten af måneden. Altså, dem der er tilbage, efter jeg har købt det medicin, jeg manglede.

Så hvad jeg gør fremover? Hvad KAN jeg gøre? Det her hænger jo ikke sammen. Vi kan ikke leve af almisser.

JEG ER så heldig at have en kæreste. Vi har ikke kendt hinanden i særlig langt tid. Vi havde halvårs-dag for lidt over en uge siden. Størst af alt er kærligheden, siger man, men for et brændt barn som jeg, så er relationer virkeligt svære at være i. Især, hvis de bliver meget faste og forpligtende. Og sådan er vores relation lige blevet. Meget fast og forpligtende. For vi har netop på Borger.dk begge skrevet under på, at vi pr. 1.november er samboende.

Jeg har simpelthen ikke råd til at blive boende i mit lillebitte billige, lejede hus i Udkantsjylland alene. Fordi jeg er kronisk syg på kontanthjælp og ramt af kontanthjælpsloftet.

Jeg har ingen erfaring med virkeligt lange forhold. Jeg dur ikke til det. Det her er meget privat, men jeg deler det med jer alligevel. Det er jo dét, jeg gør. Deler ud af mig selv. Vender mig på vrangen, for at få jer til at forstå hvor forfærdelige de her reformer er.

Jeg er, som følge af min opvækst, som barn af misbrugere, ødelagt. Jeg har nogle psykiske problemer, som gør det rigtigt svært for mig at være i relationer. Jeg har det rigtigt svært med begreberne tillid og nærhed. Jeg tror dybest set ikke på, at jeg fortjener kærlighed, og et af mine mønstre er, at jeg er god til at ødelægge relationer for mig selv (for jeg fortjener dem jo ikke alligevel). Det er mekanismerne. Jeg har gået i terapi i 25 år. Det er blevet meget bedre, men bliver næppe bedre end det er nu. Og det er stadig ikke godt.

MEN VI kaster os ud i det sammen. Min kæreste og jeg. For det er vi nødt til. Og han går ind til det med åbne øjne. Han ved, hvem og hvad jeg er. Han kender mine mange brister og alle mine udfordringer. Han har set mig presset. Han har mærket mig sparke fra mig, når jeg er trængt op i en krog - af vilkår, pres og smerter. Det siger lidt om hans karakter. Han er god og temmelig modig.

Men - det gør mig simpelthen så vred, at vi er nødt til det. Vi er NØDT til det. Det er den eneste holdbare løsning, så min datter og jeg ikke ryger på gaden.

Det burde ikke være af tvang, man tog den store beslutning det er at flytte sammen. Især ikke, når der er et barn involveret.

Jeg føler mig presset ud i noget, jeg (og min datter) ikke er klar til. Ikke endnu i hvert fald. At bo sammen med nogen. At lade en mand flytte ind. Det er jo store ting.

Vi er vant til at bo alene. Efter min ældste datter flyttede til Århus for at læse på universitetet, har vi bare boet os to sammen. Og det har vi haft det rigtigt godt med. Så er der nemlig ro, renlighed og regelmæssighed. Rutiner. Det trives vi begge to rigtigt godt med. Vi kender hinanden ud og ind. Vi er et godt makkerpar hun og jeg.

NU SKAL vi til at være afhængige af en mand. Fordi staten har sørget for, at enlige kvinder med børn ikke kan klare sig selv, hvis de er på kontanthjælp.

Det gør mig simpelthen så bange.
For fremtiden.
For de mange andre, der også er reformramte.
For hvad har det her af konsekvenser for de kvinder, som ikke er så heldige som mig? Jeg har jo rent faktisk en sød mand, der er klar på at tage springet sammen med mig og tør satse på det. På mig. På os.

Hvad med dem, der ingen har?

Det gør mig simpelthen så bekymret.
For børnene.
Og deres mødre.
Hvad med de kvinder, som nu er fanget i voldelige forhold, uden mulighed for at kunne klare sig selv økonomisk, hvis de flygter?
Hvad med de børn, der vokser op i sådanne hjem? Hvad skal der blive af dem?
Hvad med de enlige kvinder, der ikke har en kæreste? Det er formentligt i den gruppe, vi finder de kvinder, som nu, i desperation, overvejer at prostituere sig selv - for at kunne brødføde deres børn. Hvad med dem?

HVAD MED de kvinder, som føler sig tvunget til at flytte sammen med en mand? Sådan nogen som mig. Kan det virkeligt være rigtigt, at kvinder skal være afhængige af mænd, fordi staten finder det ok at fjerne alle de tilskud, der hidtil har gjort det muligt for enlige kvinder (og fædre) at tage vare på deres børn alene?

Jeg skriver fædre i parantes her, for selvfølgelig kommer dette også til at have konsekvenser for dem, men faktum er, at langt de fleste af de reformramte - over 30.000 - er kvinder. Og cirka 5000 mænd.

Joachim B. Olsen har endda været ude og sige, at det er meningen, at det er enlige mødre, der skal rammes hårdest af loftet. Kan det virkeligt være rigtigt? Er det der, vi vil hen, Danmark? Kvinderne tilbage til mændene og kødgryderne? I 2016?!

JEG HAR en veninde, som i ramme alvor fik at vide af sin sagsbehandler, at hun da bare kunne flytte hjem til sin eksmand og lade sig forsørge. Hun og eksmanden har været skilt i syv år!

Det kvindesyn og menneskesyn, som den her regering lægger for dagen, hører til i en helt anden tid - i et helt andet land. Og det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for vores børn. Vores døtre. Det her må have en ende.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En smilende Mia Wagner
BREAKING

Mia Wagner

STOPPER

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag