Administration 

Line på kontanthjælp: Danmark på kant med menneskerettigheder

Blogger Line Lazarus ser på, hvordan det står til med at overholde menneskerettighederne i Danmark.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

I DAG ER det International Menneskerettigheds-dag. FN vedtog menneskerettighederne i 1948, og alle lande i verden er underlagt at følge disse konventioner.

Men hvordan står det egentligt til med overholdelsen af disse i Danmark?

Ifølge FN’s verdensrerklæring om menneskerettigheder artikel 2, så må der ikke forskelsbehandles (igennem love og rettigheder) baseret på race, farve, køn, sprog, religion, politisk eller anden anskuelse, national eller social oprindelse, formueforhold, fødsel, eller anden samfundsmæssig stilling.

Allerede nu burde der være flere alarmklokker, der ringer. Heldigvis er der allerede nu ved at blive kompenseret for den diskrimination, der fulgte med den såkalde “integrations”-ydelse.

Men også i forhold til loven om det “moderne” kontanthjælpsloft, er der en ret tydelig kønsmæssig skævvridning. Der bliver altså diskrimineret på baggrund af køn.

LOVEN ER lavet til primært at ramme kvinder - enlige mødre. Det har blandt andet Joachim B. Olsen været ude og gøre helt tydeligt mange gange

Regeringens nye, såkaldte “moderne” kontanthjælpsloft rammer næsten 40.000 enlige forsørgere. I 2014 var der cirka 40.000 enlige forsørgere, der på et tidspunkt i løbet af året havde en indtægt fra kontanthjælp. Cirka 35.000 var kvinder og omkring 5.000 var mænd. Hvor VK-regeringens tidligere kontanthjælpsloft var rettet mod ægtepar på kontanthjælp, er det nye altså konstrueret til hovedsageligt at ramme kontanthjælpsmodtagere med børn.

At forskellen mellem kønnene er så stor skyldes formentlig, at kvinder langt oftere end mænd er enlige forældre. Dette skyldes enten et aktivt valg, eller at kvinder oftere får forældremyndighed over børnene i forbindelse med, at et parforhold ophører.

Det har store konsekvenser for børn at opvokse i fattigdom. Flere undersøgelser har vist, at børn, der lever blot ét år i fattigdom, vil have markant forhøjet risiko for selv at ende på overførselsindkomst. Det er altså hverken konstruktivt på den korte eller den lange bane at fattiggøre så stor en del af befolkningen.

Jeg har kigget lidt på menneskerettighederne, og vil her gennemgå nogle stykker af dem, som jeg mener er relevante i denne sammenhæng og kort kommentere derpå.

Artikel 1

Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. De er udstyret med fornuft og samvittighed, og de bør handle mod hverandre i en broderskabets ånd.

Den helt grundlæggende: vi er alle lige. Derfor skal vi også behandles som sådan.

Artikel 2

Enhver har krav på alle de rettigheder og friheder, som nævnes i denne erklæring, uden forskelsbehandling af nogen art, f.eks. på grund af race, farve, køn, sprog, religion, politisk eller anden anskuelse, national eller social oprindelse, formueforhold, fødsel eller anden samfundsmæssig stilling.

Der skal heller ikke gøres nogen forskel på grund af det lands eller områdes jurisdiktionsforhold eller politiske eller internationale stilling, til hvilket en person hører, hvadenten dette område er uafhængigt, under formynderskab eller er et ikke selvstyrende område, eller dets suverænitet på anden måde er begrænset.

Det var den jeg startede med at nævne - heri gøres det tydeligt at der ikke må diskrimineres på baggrund af køn. Det vil sige, at man burde kunne anfægte lovligheden af en lovgivning, som er målrettet kvinder - mødre med børn.

Artikel 17

  1. Enhver har ret til at eje ejendom såvel alene som i fællesskab med andre.
  2. Ingen må vilkårligt berøves sin ejendom.

I Danmark må man ikke have nogen formue eller eje noget med en samlet værdi på over 10.000 kroner. Det vil sige, hvis du bliver kronisk syg, ryger ud af sygedagpengesystemet efter 22 uger (ja, det er kun 22 uger!) og på kontanthjælp, så er du forpligtet til at sælge alt, hvad du ejer af værdi og ernære dig ved dette. Du må altså i udgangspunktet ikke eje bolig, bil eller lignende.

Artikel 23

  1. Enhver har ret til arbejde, til frit valg af beskæftigelse, til retfærdige og gunstige arbejdsvilkår og til beskyttelse mod arbejdsløshed.

Beskyttelse mod arbejdsløshed: Regeringen har lavet et kontanthjælpsloft med påviseligt manglende effekt. Der bliver ikke skabt jobs. De kontanthjælpsmodtagere, der er arbejdsparate (kun cirka 25 procent!), får altså ikke flere jobs at søge. Tværtimod. Der er over 10 ledige per opslået job.

Gunstige arbejdsvilkår: I stedet misbruger man de lediges arbejdskraft til at underminere arbejdsvilkårerne for både andre ledige, og dem der allerede er i job. Kontanthjælpsmodtagere arbejder gratis i uendelige joblignende praktikker og aktiveringer. Hvilket reelt undergraver kvaliteten af det job, der udføres (f.eks sagsbehandleren på jobcentret, der selv er i jobprøvning) og pædagogmedhjælpere og sosumedarbejder uden uddannelse og erfaring indenfor relevante område.

Artikel 25

  1. Enhver har ret til en sådan levefod, som er tilstrækkelig til hans og hans families sundhed og velvære, herunder til føde, klæder, bolig og lægehjælp og de nødvendige sociale goder og ret til tryghed i tilfælde af arbejdsløshed, sygdom, uarbejdsdygtighed, enkestand, alderdom eller andet tab af fortjenstmulighed under omstændigheder, der ikke er selvforskyldt.
  2. Mødre og børn har krav på særlig omsorg og hjælp. Alle børn skal, hvad enten de er født i eller uden for ægteskab, have den samme sociale beskyttelse.

Denne taler helt for sig selv. Vi har alle ret til værdig beskyttelse. Det er ikke værdig beskyttelse, at vi ser børnefamilier, primært enlige mødre, blive sat på gaden i denne måned - og ja, dem er der mange af, fordi de ikke kan betale husleje på grund af kontanthjælpsloftet.

Artikel 27

  1. Enhver har ret til frit at deltage i samfundets kulturelle liv, til kunstnydelse og til at blive delagtiggjort i videnskabens fremskridt og dens goder.
  2. Enhver har ret til beskyttelse af de moralske og materielle interesser, der hidrører fra en hvilken som helst videnskabelig, litterær eller kunstnerisk frembringelse, som vedkommende har skabt.

Som kontanthjælpsmodtager er det for det første ikke muligt at deltage i kultur på samme vilkår som andre. Senest er SMK og Nationalmuseet begyndt at kræve entré. For det andet skal man, som kronisk syg på kontanthjælp passe meget på med at have en hobby, som kan (for)tolkes som gørende brug af arbejdsevne. Seneste eksempel er fra forleden, da en kvinde fra Aalborg bagte småkager i sin fritid, og socialrådgiveren kiggede med over skulderen via Facebook. Kvinden fik øget sin arbejdsprøvning med 4 timer ugentligt.

Artikel 30

Intet i denne erklæring må fortolkes som givende nogen stat, gruppe eller enkeltperson hjemmel til at indlade sig på nogen virksomhed eller foretage nogen handling, der tilsigter at nedbryde nogen af de heri opregnede rettigheder og friheder.

Den sidste er artikel vil jeg gerne sende som en lille hilsen og reminder til alle politikere og andre beslutningstagere i Danmark.

Kilder: Amnesty og Kvinderådet

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

folk på café
Corona

Dagens afstemning:
Er bordbestilling
et rimeligt krav?

person sidder ved computer med stetoskop liggende ved siden af
Krimi

Ældre lægepar afsløret

i stor svindelsag 

kvinde får foretaget en covid-19-test
Corona

Andel af nye coronatilfælde er det højeste i to uger

brandfolk i aktion ved brand på hede
Krimi

Kaffetørstige vandrere

startede hedebrand

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over Lillebæltsbroen

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket