Administration 

Line fik tæsk i debat om kontanthjælp: "Jeg fortryder ikke, at jeg lagde mig i klapsehøjde"

- Nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af, siger Line Stenholt Jokumsen. (Foto: Privat)

Line Stenholt Jokumsen ville starte en debat om kontanthjælp. I stedet blev hun flået fra hinanden af debattører på Twitter og Facebook.

’Pay Me’ står der på billedet af en lille pige, der vrængende plager sig til penge af sin far.

Billedet er lagt på Twitter af Kenneth M. Nielsen, som ved sidste kommunalvalg var kandidat for Liberal Alliance i Faxe. Det er hans kommentar til Line Stenholt Jokumsen. En syg og enlig mor, som forsøgte at starte en debat om kontanthjælpsloftets konsekvenser for syge.

I stedet udløste hendes opslag på Twitter med hendes eget personlige budget byger af beskyldninger om at nasse. Det udløste også en talkrig med blandt andet Joachim B. Olsen og en række anklager på Twitter og Facebook, hvor folk flåede hendes budget fra hinanden.

Den store virak ramte Line Stenholt Jokumsen hårdt:

"Er så træt og udmattet og maxet ud på smertestillende, at jeg sidder og småvræler i sofaen. Det der med at stille sit inderste liv til skue på samtlige medier, og tilsyneladende gå viralt flere steder, er altså ikke for sarte sjæle skulle jeg hilse og sige. Man bliver ikke mødt lige blidt alle steder," skrev Line Stenholt Jokumsen på Facebook to dage efter.

- Beskederne gjorde ondt og fik mig i et kort øjeblik til at føle mig ussel og utaknemmelig. Det skiftede dog ret hurtigt til indignation og vrede. Jeg slettede de grimmeste beskeder. Det har mest af alt gået på devisen om, at det var "deres" penge, jeg "tog", fortæller Line Stenholt Jokumsen til Avisen.dk.

Line: Fattige er automatisk dumme  

Stormen var så voldsom, at hun fik en ven til at overtage beregningerne af sit budget og kontakten til pressen.

Når du kan ligge hjemme på sofaen og tweete, så kan du også arbejde
Facebook-besked til Line

39-årige Line Stenholt Jokumsen har været sygemeldt to år og på kontanthjælp siden sidste år i maj.

Fra 1. oktober betyder kontanthjælpsloftet, at hun og hendes datter får 1.500 kroner mindre at leve for, fordi de mister en del af boligsikringen.

Det gør Line Stenholt Jokumsen vred og indigneret. Ikke blot på egne vegne, men også fordi politikerne siger, at kontanthjælpsloftet skal få flere i arbejde. Men reelt er mange af kontanthjælpsmodtagere syge.  

- Det, der er det vigtige for mig, er at få fokus på alle de syge mennesker og især enlige mødre, der bliver parkeret på kontanthjælp, og dermed bliver ramt af loftet. Jeg har lagt mig selv i klapsehøjde som et eksempel. Ikke fordi jeg vil ynkes. Det er virkeligt vigtigt for mig at få frem, siger hun.

Men i stedet for en debat om samfundet behandling om syge, kom slagsmålet til at handle om, hvor mange eller få penge Line Stenholt Jokumsen får, om hun kan spare nok, og om hun ikke burde finde et job.  

"De der tatoveringer - de ser dyre ud" 

Line Stenholt Jokumsen synes, tonen er tegn på et værdiskred i samfundet.

- Den neoliberale tankegang om, at alle skal betale for sig selv vinder indpas, og der er ikke meget fælleskabsfølelse eller solidaritet at spore der. Faktisk synes jeg, fascismen siver mere og mere ind i vores hverdagssamfund. Ytringsfrihed og religionsfrihed er kun gældende for nogen. Borgere med handicap eller problemer skal klare sig selv og i øvrigt udstilles til offentlig spot og spe, når de ikke kan, siger hun.

Der kom så meget kritik af hendes udgifter, at hun to dage efter budgettet kom ud måtte poste en generel forklaring på Facebook om, hvorfor hun ikke kan spare mere på varme og internet.

- Det er som om, folk tror, at fordi man er fattig, så er man også automatisk dum. Mit budget er skåret helt ind til benet. Og ja, der er nogle uundgåeligt høje poster, fordi jeg bor i lejebolig med oliefyr og er nødt til at have fibernet her ude på landet. Men nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af!?

 

Line Stenholt Jokumsen har slidgigt, fibromyalgi, generaliseret angst med PTSD-lignende træk, borderline personlighedsforstyrrelse og depression.

Hun fortæller, at hun er barn af to narkomaner og blev massivt omsorgssvigtet under sin opvækst. Svigtene har givet hende kroniske psykiske skader. Hele livet har hun kæmpet for at blive mønsterbryder. Hun har læst på universitet i flere år, mens hun tog sig af de to børn, hun har fået som enlig mor. Men i løbet af de seneste ti år er Line Stenholt Jokumsen blevet mere og mere syg.

Hun synes, det er påfaldende, hvor unge de mange af debattørerne med LA-værdier er.

- Faktum er, at de neoliberale, jeg har taget tæv fra, ofte har været meget unge - og totalt blottet for virkelighedsfornemmelse. Og så bliver de meget hurtigt meget personlige og grove i deres angreb. "Du er også bare ...", "Du tager ...", "Du kræver ..." - de mener, at fordi man har brug for det sociale sikkerhedsnet, så har man 'kræver-mentalitet', siger Line Stenholt Jokumsen.

Du får alle de her ting, og alligevel er du utilfreds?
Facebook-besked til Line

Både hun og Jobcenteret mener, hun er for syg til at arbejde. Alligevel hænger hun på kontanthjælp, fordi kommunen mener, der er brug for flere oplysninger i hendes sag.

Hvis hun ikke 1. oktober er flyttet over i et ressourceforløb, kan hun ikke se, at hun og datteren kan blive boende, hvor de gør. Selvom hun heller ikke kan se, de kan bo billigere.

Talkrig med Joachim B. Olsen 

Det var et brev fra Randers Kommune, der udløste debatten, fordi hun fik tal på, hvor meget hendes boligstøtte ville falde.

Blandt andet udviklede det sig til en længere talkrig med Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der skrev i Lines twitter-tråd.

Efter hun med hjælp fra en ven har fået regnet sit budget igennem, har det vist sig, at Joachim B. Olsen havde en pointe. Han havde ret i, at hun får 14.400 udbetalt fra 1. oktober og ikke 11.100, som Line Stenholt Jokumsen selv havde regnet sig frem til.

- For mig er det egentligt ligegyldigt. Han har kun ret i at jeg har 14.400 om måneden. Han har ikke ret i, at jeg ikke mister penge og får halveret mit madbudget.

 

 

Joachim B. Olsen skriver til hende på Twitter, at man godt kan leve af 7.000 kroner, som er det, der er tilbage, efter hendes husleje er betalt.

Men hun påpeger, at der kun 3.868 kroner tilbage fra 1. oktober, fordi der også er andre faste udgifter end husleje.

- Det er nemt at sidde som Joachim B. Olsen og jonglere med tal, men hvis de tal ikke bliver overført og sat i perspektiv til virkeligheden, er de netop ikke andet end tal.

Line Stenholt Jokumsen fortryder ikke, at hun gik ind i debatten, men at den kom til at handle om tal. De verbale klø tager hun med. ”For det er vigtigt”.

- Jeg bliver så ked af det, når Fattig-Carina og Doven-Robert får alle os andre virkelige mennesker til at se dumme, dovne og grådige ud. Det gør mig simpelthen så trist og vred, at folk ikke kan gennemskue, hvorfor det netop er "dem" medierne bruger. Medierne har også en dagsorden, siger hun.

 

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen

skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde

tegneseriebillede
Kendte

Landsholdsspiller

rykker til Andeby

kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne

viser sin nye kæreste

regnvandsbeholder
Nyheder

Det vådeste år nogensinde

mand
Kendte

Thomas Evers Poulsen: 

Mor er hjemme igen

en mand foran en bærbar
Debat

AI’s vil oplære, hverve og skabe nye hackere som vi aldrig har set det før

græsbynke
Nyheder

Højeste niveau nogensinde

lotto kupon
Nyheder

Flere millionærer

Nyheder

SF får vild måling

Nyheder

Vi gider ikke nyheder

sol
Nyheder

Op til 23 grader 

mand
Nyheder

Hjulmand bevarer optimismen

boligkvarter
Nyheder

Godt nyt til

boligejere

Kasper Hjulmand
Sport

Hjulmand: Det

blev for nervøst

forskelligt overlevelses gear
Nyheder

Salget er eksploderet

En tørretumbler
Krimi

Efterskoleelev sad

fast i tørretumbler

Kong Frederik med uniform på
Kongelige

Kongen er

klar til kamp

Nicklas Nielsen med pokalen over hovedet
Sport

Dansk Le Mans-vinder:

Jeg har drømt om

det hele livet

Holdet bag revyen.
Kendte

Sygdom:

Tivolirevyen aflyst