Line er på kontanthjælp: I er ikke dumme, men I tager fejl om os på kontanthjælp

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

NU HAR JEG DEBATTERET I ET ÅR. 

Og nogle af de svar jeg bliver mødt allermest med er: “Men du kan da bare….” og “Jeg kender nogen som var på kontanthjælp i 80’erne som….” - og nu er jeg simpelthen nødt til at gøre op med jeres uvidenhed én gang for alle.

Danmark er IKKE som Danmark var i 80’erne. Eller 90’erne, for den sags skyld. Mange har en idé om hvad velfærdsstaten kan og tilbyder, men jeres idéer og formodninger er simpelthen håbløst forældet og ude af trit med virkeligheden anno 2017.

Når jeg diskuterer kontanthjælpsloftet med folk der ikke selv er ramt, eller kender nogen på kontanthjælp, så kræver det allerførst at disse mennesker bliver trukket hen til virkeligheden anno 2017, og det er, ærlig talt, de færreste der er åbne for det. I sidder simpelthen fast i fortiden.

JEG TROR IKKE, I ER DUMME. Eller onde, for den sags skyld. Alle jer, der har meget skarpe holdninger til og meninger om “sådan nogen som mig”. Men I tager fejl.

I tager så meget fejl, for jeres meninger er forankret i fortidens virkelighed. Ikke i nutidens. Og derfor er det nemt at sidde, med sit eget på det tørre, og pege fingre og mene at “man da bare kan…”.

I er simpelthen nødt til at lytte, når os, der lever i Kontanthjælpsland fortæller jer, at I tager fejl. At man IKKE kan fise den af på kontanthjælp, som man kunne dengang ham du kendte var på kontanthjælp i 80’erne.

I dag bliver man aktiveret fra dag 1. De færreste går på kontanthjælp fordi det er nemt og sjovt. Kontanthjælp bliver betegnet som “passiv” forsørgelse og “gratis penge”, og det kan ikke være fjernere fra virkeligheden.

Man bliver kontanthjælpsmodtager, hvis man ikke kan finde et job. I øvrigt i et land med jobmangel, og hvor beskæftigelsesministeren bruger sin magt til at sparke til mennesker, der i forvejen ligger ned, i stedet for at skabe jobs til dem.

Eller man kommer på kontanthjælp når man er syg, fordi man efter sygedagpengereformerne (indført af såkaldt “røde” partier”) allerede mister dagpengeretten efter 22 uger. Toogtyve uger - og så er det kontanthjælp. Med dertilhørende social stigmatisering og markant indkomstnedgang.

JEG MISTEDE over 8000 kroner udbetalt i måneden, da jeg var for syg til at fortsætte mit studie, og røg på kontanthjælp. Jeg er ikke blevet raskere, tvært imod - jeg er kronisk syg, men jeg er stadig på kontanthjælp nu - 2 år efter. Og nej. Man er ikke rig på kontanthjælp.

Politikerne fodrer jer med fordrejede tal og halve sandheder. Lyt til os der er ramt. Se vores vidnesbyrd. Jeg har aldrig i mit liv, og tro mig jeg har prøvet en del, prøvet noget hårdere, end at være underkastet og fanget i kontanthjælpssystemet. Der er ikke noget andet jeg, og tusindvis af andre syge på kontanthjælp, hellere ville, end at være raske og arbejde og have et helt almindeligt liv. Ligesom dit.

Er man for syg til at blive aktiveret fra dag 1, - og det er 75 procent af alle kontanthjælpsmodtagere! - bliver man erklæret “aktivitetsparat” i stedet for “jobparat”, men bliver altså stadig holdt fast på kontanthjælp, i stedet for at blive tilkendt eksempelvis førtidspension.

Der er meget lidt retssikkerhed på bunden, og man kan ikke klare sig alene mod Jobcentrene, fordi der bliver fiflet med fortolkninger af lovgivningen, og det er meget uigennemskueligt, hvad der foregår på den anden side af skrivebordet. Der er efterhånden en meget tydelig dagsorden, der ikke - som man skulle tro - handler om at hjælpe den enkelte med at finde ro i det liv man har tilbage som syg, og med at komme på den rette ydelse - men derimod handler om at spare penge og tvangsaktivere og lønpresse de stillinger, som i virkeligheden burde være slået op som helt almindelige stillinger.

HVIS IKKE KONTANTHJÆLPSMODTAGERE i aktivering blev tvunget til at tage “nyttejobs”, ville der formentlig ikke være jobmangel i dag. Tænk hvor mange fuldtidsstillinger det ville frigive. Desværre har de færreste kontanthjælpsmodtagere råd til at ansætte en ekstern/privat socialrådgiver eller jurist, og er derfor overladt til sig selv - og i høj grad sagsbehandlerens/jobcentrets/forvaltningens/systemets nåde.

Man skal være virkelig virkelig syg, og i øvrigt helst over de magiske 40 år, før førtidspension overhovedet kommer på tale. Man bliver, uanset sygdom, slæbt igennem umenneskelige og uværdige forløb, der ofte presser den sidste livsgnist ud af de syge, for at afgøre om der ikke kunne være bare en lille flig af arbejdsevne tilbage.

Jeg er helt med på at man skal yde efter evne, og nyde efter behov, men disse leveregler burde gælde i alle samfundets lag, og der bør, i det mindste, være en smule værdighed forbundet med det. Og som det er nu er det langt fra værdigt. Regeringens neoliberale hetz mod kontanthjælpsmodtagere, og nu også de lavtlønnede arbejdere, er lykkes.

VI ER BLEVET UDSTILLET og udskammet som værende en helt speciel og anden slags mennesker, og I har ædt det råt. Jeg kan ikke bære, at I kan være så uvidende og ukritiske over for magthavere og medier med en helt tydelig dagsorden. Jeg kan ikke bære, at I tror så lidt om jeres medmennesker, og at I er dumme nok til at tro, at I ikke selv kommer til at stå for skud på et tidspunkt. Med mindre I selvfølgelig er en af de få rigeste i landet, for det er dem, der bliver tilgodeset. Hver gang.

Der florerer rigtig mange vidnesbyrd i de mange grupper, der findes for syge reformramte, som har brug for et forum at lufte deres frustrationer i. Eksempelvis var der den terminal cancerpatient, der blev spurgt, om han kunne estimere sin egen dødsdag. Altså bare lige så sagsbehandleren kunne få et overblik over, hvor meget han ville koste kommunekassen. Eller kvinden fra Nordjylland, der blev overvåget på Facebook og fik sat sin arbejdsprøvning op med 4 timer pr.uge, fordi hun havde bagt småkager med børnene op til jul. I en weekend. Det er ikke værdigt.

JEG ER TRÆT AF AT DEBATTERE. Dødtræt. Jeg er træt af at løbe panden mod den samme hadefulde mur gang på gang på gang. Fordi præmissen for debatten er forkert og forankret i et andet årtusinde.

Lyt til dem, der lever i den virkelighed, I har så hårde og hadefulde holdninger til. Og mød de mennesker med bare en lille smule anstændighed, værdighed og tillid. Så kan I - og vi alle - blive så meget klogere og rigere et samfund. For intet samfund har godt af, at man bekriger hinanden indbyrdes. Vi har brug for hinanden.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde

Prins Christian udenfor
Nyheder

DR-vært laver sex-joke

om prins Christian

Collosseum ved aftentide
Corona

Seks nye lande på listen:

Her må du ikke rejse til

Kim Jong-un i lænestol på kongres.
Nyheder

Nordkorea om

dansk dokumentar:

Alt er løgn!

Delphine Boël
Kongelige

Belgiens konge møder omstridt halvsøster for første gang

Demonstranter på gaden i Dhaka, Bangladesh
Nyheder

Fem mænd dømt til døden

for gruppevoldtægt

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR dropper

sex-krænkers

radioprogram

Phillip Faber og Mads Steffensen ved et klaver
Film og TV

Phillip Faber tilbage på skærmen

Keld Heick sidder i en stol og ser afslappet ud
Kendte

Keld Heick stopper i DR:

- Jeg har været tæt på stress

Tog-pendlere her i myldretiden
Corona

Corona-chok

i London:

Slut med besøg