Lidegaard i Ukraine: EU bør sende robust signal til Rusland
Den danske udenrigsminister synes, EU har været for ufleksibel overfor Rusland.
EU har været for ufleksible overfor Rusland i konflikten om Ukraine, mener Martin Lidegaard.
EU har været for ufleksible overfor Rusland i konflikten om Ukraine, mener Martin Lidegaard. Foto: JANUS ENGEL/POLFOTO

EU må komme med en håndfast reaktion, når unionen skal reagere på russiske aggressioner i konflikten mellem Ukraine og Rusland, mener den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R).

Udmeldingen kommer under Lidegaards besøg i Kijev, hvor han mandag vil mødes med den ukrainske udenrigsminister.

Forud for mødet har Lidegaard været på rundtur i Kijev og blandt andet besøgt Uafhængighedspladsen.

- Jeg mener, at EU må sende et robust signal til Rusland om, at nu må alt fokus være på at få implementeret Minsk-aftalen og dens elementer, siger Martin Lidegaard, der mener, EU skal være hurtigere med sanktionerne.

- EU skal være klar til at skrue op, hvis det går den rigtige vej, og ned hvis det går den forkerte vej.

- Der har vi ikke været endnu. Vi har stået stille i et stykke tid, siger udenrigsministeren, som mener, at det har situationen ikke været til endnu.

Udenrigsministeren kommenterer også på de nye meldinger om russiske militære aktiviteter i det separatist-kontrollerede område i den østukrainske region Donbass.

- Jeg er dybt bekymret over de nye meldinger om, at der er tegn på yderligere russisk aktivitet, efter en periode der har været forholdsvis fredelig og ikke voldelig.

Den danske udenrigsminister ser med bekymring på den proces af forsoning, der før eller siden skal finde sted mellem de ukrainsk- og russisktalende dele af befolkningen i Ukraine.

- Det absurde i situationen er, at for et par år siden var det umuligt at forestille sig en væbnet konflikt mellem russisktalende og ukrainere. De er ikke naturlige fjender, men brødre og søstre historisk set, mener han.

- Det mareridtsagtige er, at det er lykkedes Rusland at slå så dybe skår i tilliden mellem parterne, at det er svært at opretholde normale tilstande for alle i Ukraine.

Efter besøget hos den ukrainske udenrigsminister vil de to kolleger holde en pressekonference.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.