Administration 

Lene E. fra sin nye toppost: Ledige skal behandles forskelligt

Den tidligere konservative folketingspolitiker Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet. Og den position vil hun bruge til at få uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsespolitik til at hænge bedre sammen. (Foto: Foto: Ints Kalnins, Scanpix. )

Sluk mobilen og slap af, når du har fri, lyder et af rådene fra Lene Espersen, som er ny formand for Beskæftigelsesrådet.

Lene Espersen bryder sig ikke om one size. Hverken i tøjstørrelser eller i beskæftigelsespolitik.

- Jeg tror ikke, at der er en 'one size fits all' i forhold til ledige og folk uden for arbejdsmarkedet. De mennesker, der er tilknyttet arbejdsmarkedet, er ekstremt forskellige. Nogen er meget langt væk fra arbejdsmarkedet, og nogen er meget tæt på, siger Lene Espersen til Avisen.dk.

Det er tre år siden, at den tidligere konservative partileder, udenrigsminister og justitsminister forlod Christiansborg efter 20 år i Folketinget. I dag er hun administrerende direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder og bestyrelsesformand for Aalborg Universitet.

Hun er nu tilbage i en vigtig rolle i dansk politik som formand for Beskæftigelsesrådet.

I sin nye position skal hun rådgive beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om, hvordan arbejdsmarkedspolitikken bedst løser udfordringerne på det danske arbejdsmarked, og hvordan ledige kommer i job og væk fra offentlig forsørgelse. 

Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet og afløser dermed Carsten Koch, der stopper efter næsten syv år på posten.

Beskæftigelsesrådet er et partsorgan, der består af 26 medlemmer. Her sidder formænd, næstformænd og andre fra DA, LO, FTF, Akademikerne, Lederne, KL, Danske Regioner og Danske Handicaporganisationer.   

Rådet er med til at sætte kursen for dansk beskæftigelsespolitik ved at rådgive beskæftigelsesministeren og dermed regeringen. 

UDVID

Problemer løses før job

Nu sætter hun fra sin formandspost de første ord på sine tanker om beskæftigelsespolitik.

- Jeg tror, at kombinationen af arbejdsmarkedspolitik og uddannelsespolitik, hvor man både rækker hånden ud og stiller nogle krav, virker bedst. Men hvis folk har alle mulige andre problemer end det at være ledig, er der måske nogle af de problemer, der skal løses først, og inden man begynder at tro, at man kan få folk i arbejde igen, siger hun.

Dermed varsler hun et opgør med nogle af de hårdhændede beskæftigelsesredskaber, som en række kommuner har brugt flittigt. Arbejdsløse med svære depressioner, angst eller store sociale problemer, der er blevet tvunget ud i sengepraktik og arbejdsprøvninger, er tilsyneladende ikke Lene Espersens svar på at få større arbejdsudbud.  

- Jeg vil gerne se på, hvilke kommuner, der gør det godt, og hvad der så kan overføres til de kommuner, der gør det mindre godt. Vidensdeling og best practise er vigtig, siger hun.   

Ikke et comeback til dansk politik

Når hun har sagt ja til formandsposten i Beskæftigelsesrådet, er det ikke begyndelsen til et comeback i dansk politik, noterer Lene Espersen.

- Jeg er meget glad for at være, hvor jeg sidder nu. Men det er også tydeligt for mig, at det er vigtigt, at vi får beskæftigelses-, uddannelses- og erhvervspolitikken til at hænge bedre sammen. Jeg håber også, at min viden om det politiske system kan betyde, at der bliver lyttet mere til Beskæftigelsesrådet. Det er selvfølgelig også en mine skumle hensigter, at politikerne gerne vil følge vores anbefalinger, griner hun.

På onsdag 17. maj sidder hun for første gang for bordenden, når Rådets 26 medlemmer mødes. Og før sit første møde vil hun ikke komme med de vilde programerklæringer, siger hun. Blandt andet er hendes mund lukket, når man spørger til det omstridte kontanthjælpsloft og højere pensionsalder. 

Men hun lægger op til at blive en synlig formand, der gør Beskæftigelsrådet til en større drivkraft end i dag. 

- Jeg vil gerne, at Beskæftigelsesrådet ikke kun agerer, når politikerne har besluttet noget, men at vi også kommer ind inden. Det kræver, at vi melder holdninger og forslag ud, siger hun.

Digital revolution   

Lene Espersen tøver ikke med at udnævne digitalisering og disruption som de største udfordringer på det danske arbejdsmarked.

- Automatisering, digitalisering og globalisering betyder, at vores arbejdsmarkeder forandrer sig med stor hastighed. Jeg synes ikke, at man skal opfatte det som en trussel men som en mulighed. I Danmark har vi altid været dygtige til at omstille vores samfund, og nu handler det om at få vores uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsespolitik til at hænge sammen, så vi får skabt nye arbejdspladser og omskolet folk, siger hun.

Lene Espersen fremhæver, at Danmark er verdensmester i transformationer. 

- Mange vil huske, da tekstilindustrien lukkede ned ude på den jyske hede og blev flyttet til Sydeuropa og Asien. Lige nu er den midtjyske region et af de steder i Danmark, hvor det går allerbedst, så der har man formået at erstatte det gamle med noget nyt. Jeg hopper ikke på den der Trump-udmelding med, at en hel masse mennesker taber på udviklingen, fastslår hun.

Lene Espersen fremhæver, at omstillingen på det danske arbejdsmarked hele tiden lykkes, fordi arbejdsmarkedets parter tager ansvar.

- Indtil nu er det lykkedes at omstille mange til helt andre job. Det handler om at få alle med, og at Danmark ikke skal være delt, siger hun. 

Lene Espersen fremhæver også, at Rådet kommer til at diskutere, hvordan man får overbevist flere unge om, at en erhvervsuddannelse er en god karrierevej. 

- Vi ved, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft, og at den digitale tidsalder forandrer alt. Det korte af det lange er bare, at hverken Rådet eller nogen anden ved, hvordan samfundet ser ud om ti år. Så ville det hele være meget enkelt, men det gør vi ikke. Så Rådet skal opsnappe tendenser, komme med løsninger på flaskehalsproblemer og bud på, hvordan folk, der har det svært, får fodfæste og job, speedsnakker hun og røber dermed, at hun glæder sig voldsomt til opgaven.

Sluk for stressen

I en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 udråber danskerne stress som det allerstørste problem på arbejdsmarkedet. Det kommer ikke bag på Lene Espersen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at stress er en af de udfordringer, som vi skal italesætte, for stress må ikke have lov at vokse sig stort, pointerer hun.

Som direktør og dermed leder er hun selv meget opmærksom på, at stress ikke må få tag i de ansatte.

- Man kan ikke altid planlægge hverdagen, men det er vigtigt, at ens medarbejdere ikke får så mange arbejdsopgaver, at de ikke kan overskue det, for det resulterer jo i stress, siger hun.

- Det handler også om, at vi allesammen er på 24-7. Vi tjekker mails om aftenen og kan altid arbejde. Mit bedste råd er, at man engang imellem skal slukke telefonen, når man har fri. Bare se, når du går en tur. Før i tiden, når folk gik tur i skoven, nød de træerne, men nu kigger de ned i deres mobil og styrter af sted. Og så skal man også afklare med sig selv, hvornår ens arbejde er godt nok. Nogle gange har vi en tendens til, at alt skal være snorlige perfekt, fastslår Lene Espersen.

Lene Espersen er ny formand for Beskæftigelsesrådet og afløser dermed Carsten Koch, der stopper efter næsten syv år på posten.

Beskæftigelsesrådet er et partsorgan, der består af 26 medlemmer. Her sidder formænd, næstformænd og andre fra DA, LO, FTF, Akademikerne, Lederne, KL, Danske Regioner og Danske Handicaporganisationer.   

Rådet er med til at sætte kursen for dansk beskæftigelsespolitik ved at rådgive beskæftigelsesministeren og dermed regeringen. 

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord