Lego har 180 millioner i klemme hos kollapset legetøjskæde
I den britiske del er afviklingen af Toys "R" Us i fuld sving. Her melder en butik i Coventry klart ud. Foto: Hannah McKay/Reuters/Ritzau Scanpix
Vil Lego have sine varer retur for det kollapsede Toys "R" Us må de selv betale.

Lego bekræfter overfor Finans.dk, at den danske legetøjskæmpe har indsendt et dokument til det amerikanske retssystem, hvor Lego redegør for, at den har mere end 30 millioner dollar - eller i omegnen af 180 millioner kroner - tilgode hos Toys "R" Us.

Således kan nedturen hos Toys "R" Us komme til at gøre rigtig ondt på Lego. Toys "R" Us meddelte for et par uger siden, at medmindre der dukker en køber op, vil samtlige 800 butikker i USA blive lukket.

Ifølge Finans.dk bliver Legos varer solgt for at kunne betale kreditorer, der står længere fremme i køen.

Lego kan godt få sine varer tilbage, men det kræver at Lego selv betaler, og at det sker i en container, hvor der ikke er produkter fra andre leverandører.

Tusindvis af job i fare

Den amerikanske kæde gik sidste år i betalingsstandsning og konkursbeskyttelse, og derfor har der siden været arbejdet for at se, hvad der kunne reddes.

For den britiske del af forretningen er svaret intet. Derfor bliver 100 butikker lukket, og 3.000 ansatte mister jobbet.

Markant gæld vælter læsset

Den direkte årsag til kollapset er en markant gæld på 4,8 milliarder dollar - godt 29 milliarder kroner - som blev optaget, da en række kapitalfonde købte selskabet i 2005.

På verdensplan har Toys"R"Us flere end 64.000 ansatte - hvoraf der vurderes at være flere end 30.000 ansatte i USA.

Også i Frankrig, Spanien, Polen og Australien er der planer om at lukke butikker.

Danmark er ikke berørt

De danske Toys "R" Us-butikker ejes af Top-toy og er ikke berørt af problemerne. I september sagde administrerende direktør for TopToy, Søren Torp, til Ritzau:

- Brandet står stærkt i Norden, og vores relation er alene en licensaftale. Så vi føler os faktisk relativt isoleret fra denne her situation.