Ledighed i bund - lønninger i top: Her går det alt for godt
Vi ønsker ikke en uholdbar lønfest, men foretrækker en stabil lønudvikling og samtidig en stabil beskæftigelse og lav ledighed, siger Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.. Flemming Højer/Scanpix
Ledigheden blandt bygningsingeniører er nu 1,7 procent. Det er et fald på en tredjedel.

Ledigheden blandt bygge- og anlægsingeniører er nu så lav, at branchen taler om flaskehalse.

Tal fra Akademikernes A-kasse viser, at ledigheden blandt bygningsingeniører er 1,7 procent, mens den for anlægsingeniører er 2,1 procent. Der er tale om et fald på omkring en tredjedel det seneste år, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Efterspørgslen er med til at presse lønningerne i vejret. Det seneste år har privatansatte ingeniører haft en lønudvikling på 3,9 procent.

Ikke engang ingeniørernes fagforbund er udelt begejstret.

- Vi glæder os naturligvis over, at meget få medlemmer er ledige, og vi er tilfredse med, at medlemmerne har en flot lønudvikling og sikrer sig en markant reallønsfremgang, men der er alligevel grund til bekymring, siger Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

- Vi ønsker ikke en uholdbar lønfest, men foretrækker en stabil lønudvikling og samtidig en stabil beskæftigelse og lav ledighed. Vi skal som lønmodtagere også passe på konkurrenceevnen. Det er også i vores interesse, at det går godt for virksomhederne, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

I Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, bekræfter adm. direktør Henrik Garver, at der er kamp om de dygtige danske ingeniører, og at det fører til et vist lønpres.

- Jeg er nu ret sikker på, at en del af lønstigningen på 3,9 procent er kompetencedrevet, siger han.

Han vurderer, at de rådgivende ingeniørvirksomheder er gode til at håndtere flaskehalssituationen.