Ledelsen i krakket bank skal betale erstatning

Krimi
Capinordic blev kendt som en bank med meget velhavende kunder. (Foto: Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix)

Højesteret er enig med landsretten på stort set alle punkter i sag om en banks erstatningsansvar.

Ledelsen i den krakkede bank Capinordic skal betale cirka 89 millioner kroner i erstatning for uforsvarlig långivning.

Det har Højesteret tirsdag besluttet. Det er første gang, at landets øverste retsinstans tager stilling til et retsopgør i kølvandet på de mange krakkede banker under finanskrisen.

- Det er i realiteten en fuldstændig stadfæstelse af Østre Landsrets dom, sagde højesteretsdommer Thomas Rørdam ifølge Berlingske, da dommen blev læst op.

Ved landsretten blev ledelsen for tre år siden dømt til at skulle betale 90,5 millioner kroner. Dengang krævede det statslige oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, 400 millioner kroner.

Det krav blev efterfølgende sat markant ned. Finans Stabilitet havde krævet omkring 185 millioner kroner i erstatning.

Finansiel Stabilitet krævede tre personer stillet ansvarlige for 11 specifikke udlån, som banken tabte penge på. Ifølge Finansiel Stabilitet burde de tre personer betale erstatning for lånene.

Der var tale om bestyrelsesformanden, et bestyrelsesmedlem og bankdirektøren i Capinordic Bank.

Af de 11 forskellige sager blev de tre bankfolk fundet fri for erstatning i to af tilfældene. I de resterende sager har Højesteret fundet dem ansvarlige for et mindre beløb end Finansiel Stabilitet ønskede.

I langt de fleste af sagerne er der tale om, at de ledende bankfolk gav lån til selskaber, der enten stillede for ringe eller risikabel sikkerhed for lånet.

Ved flere af lånene var der tale om selskaber med en bemærkelsesværdig dårlig økonomi. For nogle af lånene var der tale om selskaber, som bestyrelsesmedlemmet havde økonomisk interesse i fik et lån.

Det mest fremtrædende tilfælde var et lån på 48 millioner kroner til Alpen Holidays, der drev et hotel i Østrig. Lånet indfriede hotellets gæld og skulle holde det kørende, til det kunne sælges.

Men der var ingen vurdering, der angav, at et salg kunne sikre, at banken fik sine penge tilbage. Samtidig blev lånet brugt til at betale andre dele af Capinordic-koncernen, der havde penge til gode i hotellet.

Udlånene blev bevilget i perioden 2007-2009.

Capinordic blev kendt som en bank med meget velhavende kunder. Ifølge Børsen havde banken blot 40 kunder. Capinordic Bank gik konkurs 11. februar 2010.

Herefter overtog et datterselskab af Finansiel Stabilitet gæld og tilgodehavende i banken. Der er derfor Finansiel Stabilitet, som rejser kravene mod de tre bankfolk.

/ritzau/