Administration 

Lavtlønnede ryger bagest i hospitalskøen

Danmark er på rekordtid blevet et land, hvor de rige og veluddannede undgår køen til operationsbordet. Det dokumenterer en ny analyse

Mørket omklamrer Gentofte Sygehus natten til 22. november 2005. Indenfor i det kunstige lys går Louise Grønskovs liv itu.

Den 27-årige social- og sundhedsassistent arbejder denne nat på fødegangen og gør sammen med en kollega klar til at flytte et sengeleje. Louise Grønskov skænker det ikke en tanke, da hun tager fat i metalbordet. At hun ikke tilhører den privilegerede gruppe på 500.000 danskere, der med en sundhedsforsikring i hånden kan undgå køen til operationsbordet. Sådan en forsikring har aldrig været nødvendig for hende. Indtil nu.

Louise Grønskov lægger vægten i og drejer det tunge metalbord.

Smæld.

Den unge kvinde tager sig instinktivt til ryggen. Smerter stråler ud i benene og slår luften ud af hendes krop. I dag, halvandet år senere, venter nu 29-årige Louise Grønskov stadig på at slippe af med smerterne fra den diskusprolaps, som det forkerte vrid udløste. Havde hun haft en sundhedsforsikring, var hun for længst blevet opereret.

En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) viser, at 30 procent af alle danskere over 16 år svarende til omtrent 500.000 nu har en sundhedsforsikring, som sikrer dem hurtig behandling på et privathospital, når hjertet, hoften eller knæet svigter. Det er en tidobling på få år. Men de populære forsikringer er ikke et privilegium for alle.

Har du penge...

Analysen viser, at især højtuddannede, mænd og danskere med store tal på lønsedlen har en sundhedsforsikring ¿ typisk via deres arbejdsgiver eller fagforening.

Kvinder, folk med en kortere uddannelse og en beskeden løn må i højere grad ¿nøjes¿ med de offentlige sygehuse. Der er opstået et A-hold af veluddannede og højtlønnede med sundhedsforsikringer og et ringere stillet B-hold uden. Den udvikling vækker bekymring hos flere eksperter.

De advarer om, at et ulighedens Danmark tegner sig. Og det går stik imod alt, hvad det danske velfærdssamfund ellers står for, mener Niels Ploug, forskningschef ved Socialforskningsinstituttet.

»Det er et brud med tanken om, at alle skal have sundhedsydelser efter behov og ikke efter, hvor tyk deres tegnebog er. Hvis det her handler om, at man gerne vil have et andet sundhedssystem, end det vi har nu, så skal man sige det. Så skal man sige lige ud, at dem, der er mest værd for arbejdsmarkedet, skal hurtigst frem i køen,« mener Niels Ploug.

Men det er en farlig udvikling, som i sidste ende risikerer at gøre det offentlige sundhedsvæsen ringere, advarer han.

»Når de ressourcestærke bliver behandlet i det samme system som de ressourcesvage, så blander de sig og stiller krav, som de ressourcesvage aldrig ville stille af sig selv. På den måde sørger de ressourcestærke for, at det offentlige system holder et højt niveau. Vi kan se på studier i USA, at et offentligt sundhedsvæsen, hvor kun de ressourcesvage er, ikke holder niveauet på samme måde,« siger Niels Ploug.

Dårlig livskvalitet

Finn Kamper-Jørgensen, der er direktør i Statens Institut for Folkesundhed, mener ikke, at sundhedsforsikringerne i sig selv udgør et problem.

Men faren lurer, hvis ventelisterne til de offentlige sygehuse får lov til at vokse sig for lange.

»Hvis en sundhedsforsikring bliver afgørende for, om man kommer i behandling hurtigt nok, får dem på B-holdet et ringere liv med en ringere livskvalitet. Hvis man har et dårligt knæ og skal vente et halvt år på at blive behandlet i det offentlige mod to-tre uger på et privathospital, så får man et halvt år med dårlig livskvalitet,« siger Finn Kamper-Jørgensen.

Vi er dog langtfra at få amerikanske tilstande i Danmark, mener han.

»Men på langt sigt kan udviklingen med sundhedsforsikringerne føre til en ulighed, som er helt uacceptabel i det danske samfund. En ulighed, hvor danskernes sundhed afhænger af, om de er på A- eller B-holdet. Om det udvikler sig sådan, afhænger af politikernes velvilje til at minimere ventelisterne til de offentlige sygehuse,« forklarer han.

Netop ventelisterne er et argument, som ofte bliver bragt frem.

Mindsker ikke kø

Nogle mener, at ventelisterne til de offentlige sygehuse bliver kortere, når dem med forsikring træder ud af køen og kommer på privathospital. Men den holder ikke, siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom i det uafhængige DSI Institut for Sundhedsvæsen.

»Hvis man kigger på, hvad sundhedsforsikringerne bliver brugt til, er det mest fysioterapi, ergoterapi og psykologhjælp, som det private alligevel ofte tager sig af. Der bliver ikke frigjort mange kræfter i det offentlige til de operationer, der er ventelister til,« siger Jakob Kjellberg.

Årsagen er, at de, der bliver tilbudt sundhedsforsikringer, sjældent er dem, der bliver slidt og skadet som Louise Grønskov.

Det er helt naturligt, for folk som Louise Grønskov er ikke guf for forsikringsbranchen.

»Det er bedre at sælge til djøffere (jurister og økonomer, red.), der sidder på deres kontor, end til en social- og sundhedshjælper, der risikerer en masse skader. Hvis man overlader det til markedet, så handler det om at tjene penge og ikke om at hjælpe dem med størst behov. Det skal man nu ikke skælde forsikringsfolk ud for, de gør bare deres job. Men man skal være klar over, at det fungerer sådan,« siger Jakob Kjellberg.

Louise Grønskov ville ønske, at hun havde haft en sundhedsforsikring. For så havde hun allerede fået operationen for diskusprolapsen.

Påvirket psykisk

I stedet har den unge mor til to ventet på lægelige undersøgelser, forsøgt genoptræning uden at ryggen har fået det bedre, ventet på scanninger og på nye undersøgelser af den dårlige ryg.

Imens er listen over alt det, hun har mistet, bare vokset. Jobbet røg i september i fjor efter fem måneders sygemelding. Og da hun måtte nøjes med sygedagpenge i stedet for løn, mistede familien cirka 30 procent af det beløb, som de før havde til mad og tøj, når de faste udgifter var betalt. Humøret og glæden ved livet har Louise Grønskov også mistet efter halvandet år i smertehelvede.

Familiens tidligere så aktive overhoved klarer i dag kun at gå i et meget langsomt tempo, og indimellem falder hun, fordi ryggen låser.

»Psykisk har det påvirket mig meget. Jeg isolerer mig og har ikke lyst til være ude blandt andre, fordi jeg føler, at jeg er en byrde for folk. Det værste er næsten, at jeg hele tiden håber, at jeg får det bedre. Men hele tiden er det bare vente, vente og vente,« siger Louise Grønskov.

Hun regner nu med at skulle vente i to måneder på at komme til en undersøgelse på Rigshospitalet.

Derefter er udsigten op mod to måneders yderligere ventetid på selve operationen.

faktaboks

30 procent af alle danskere over 16 år havde i 2005 en sundhedsforsikring. I 2000 var tallet 16 procent.

32 procent af mænd og 29 procent af kvinder har en sundhedsforsikring.

Blot 17 procent af danskere med under 10 års skolegang har forsikringen, mens 35-37 procent af befolkningen med over 13 års skolegang er med.

61 procent af toplederne og 51 procent af de selvstændige med ansatte har en sundhedsforsikring. Det samme har 36 procent af de selvstændige uden ansatte.

47-49 procent af lønmodtagere med høje og mellemhøje indkomster har en sundhedsforsikring, mens det samme gælder 35 procent af lønmodtagere med lav indkomst. Disse tre grupper af lønmodtagere er typisk funktionærer som for eksempel skolelærere og faglærte - for eksempel murere, frisører og bagere.

Blandt andre lønmodtagere - typisk ufaglærte som for eksempel opvaskere, rengøringsassistenter og lagerarbejdere ¿ og arbejdsløse er det godt 20 procent, der har en sundhedsforsikring

Tallene stammer undersøgelsen Sundhed og sygelighed i Danmark 2005 & udviklingen siden 1987 fra Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen bygger på interview med 21.832 danske statsborgere på 16 år eller derover

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fugl sidder på træ
Dyreliv

Sjælden fugl får unger i Danmark for første gang i 65 år

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året

et jordskred
Nyheder

Hundreder dræbt efter jordskred

Grundloven åben på et bord
Debat

Johnny Larsen: Ny grundlov nødvendig

et par ser på hinanden forelsket
Film og TV

Notting Hill 25 år

Derfor holder den ikke i dag

blå blink
Krimi

30-årig er svært tilskadekommen efter overfald på Hovedbanen

en golfspiller på banen
Kendte

Golfstjerne dør pludseligt 30 år gammel

Fire planeter i rummet
Helt vildt

NASA: Planet med 42 grader tæt på Jorden

en mand med solbriller taler
Kendte

Richard Sherman er død

Folk råber til en konference
Nyheder

Trump mødt med buhråb 

Fodboldspillere på en bane
Sport

Brøndby: Guldfest eller nedtur

regnen siler ned på et tag og tagrende
Nyheder

Søndag rammer det første skybrud:
Sådan sikrer du dig

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

en lille dreng ved et maleri
Helt vildt

Her er han: Verdens yngste kunstner og kun halvandet år gammel

Nyheder

Rusland bomber byggemarked

- to dræbt og 33 såret

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

OB-fans
Sport

OB rykker ud af Superligaen

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade

pengesedler og mønter
Nyheder

Børnetøjsfirma er

reddet fra konkurs

brændende bygning
Krimi

Brand i højhus

menneskemængde til koncert
Nyheder

Snart udsolgt

blå blink
Krimi

19-årig mand

stukket i brystet 

to boksere i ringen
Sport

Øretæver i luften:

Pakker flinke-Dina væk

netto - logo
Nyheder

Smutter også fra Priden

portræt mand
Nyheder

Vil give Trump

mundkurv på 

Portræt af Pernille Højmark
Kendte

Pernille Højmark

dolket i ryggen:

Ærgerligt

Rikke Marie Madsen på banen
Sport

Landsholdsspiller

er gravid

Nyheder

Løkke: Israel skal

efterleve FN-dom

Stine Bosse
Nyheder

Vil erstatte

kroner med euro

Nærbillede af en slang
Krimi

88 kongepytonslanger

fundet i hus

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg