Lars Løkke aflyser møde med kort varsel
På grund af grønlandsk valgkamp har regeringen aflyst et samråd om USA's hemmelige militærlejr under isen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På grund af grønlandsk valgkamp har regeringen aflyst et samråd om USA's hemmelige militærlejr under isen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har aflyst et åbent samråd onsdag i Folketingets Grønlandsudvalg med udenrigsministeren.

Det har Lars Løkke meddelt udvalgets formand, Aleqa Hammond (uden for partierne). Årsagen er ifølge statsministeren, at regeringen ikke vil forstyrre det valg, der er udskrevet i Grønland.

Samrådet skulle omhandle oprydningen efter den kontroversielle amerikanske militærlejr under indlandsisen, Camp Century. Aleqa Hammond er stærkt utilfreds med beslutningen, siger hun til Ritzau.

- Jeg fik i morges en opringning fra statsministeren. Han fortæller mig, at eftersom der er udskrevet valg i Grønland, sætter regeringen en ny linje op. Den siger, at man ikke tager emner op, som har med rigsfællesskabet at gøre, i al den tid, hvor der er valgkamp.

Ingen grønlandske spørgsmål vil ifølge statsministeren blive taget op, før valget er overstået i Grønland. Det drejer sig både om samråd i Grønlandsudvalget og om debatter i Folketingssalen.

- Det er jeg fuldstændig uenig med ham i. Det har naturligvis at gøre med, at der er tale om et meget ømfindtligt emne for de dansk-grønlandske relationer, siger Aleqa Hammond.

Camp Century blev under den kolde krig anlagt af USA's militær under isen 200 kilometer øst for Thulebasen i 1959-1960. Den består af et tre kilometer langt system af tunneler med plads til 200 mennesker.

USA installerede også en transportabel forsøgsatomreaktor under isen, uden at den danske og grønlandske befolkning fik det at vide.

Aleqa Hammond er uforstående over for aflysningen. Sagen handler i substansen om forholdet og forsvarsaftalen mellem Danmark og USA, siger hun.

- Folketinget har sin egen gang, og det har parlamentet i Grønland også. Det er ikke fair at blande de to ting sammen.

- Man stopper da heller ikke alle spørgsmål og samråd og arbejdet i Folketinget om EU, når der er valg til Europa-Parlamentet, siger Aleqa Hammond

/ritzau/