Personer, der arbejder mere end 48 timer om ugen, har større risiko for at udvikle et risikabelt alkoholforbrug end personer med en normal arbejdsuge - uanset erhverv. Det er konklusionen på en ny undersøgelse af arbejdstider og helbredsadfærd, skriver Fagbladet 3F.
Undersøgelsen er baseret på data fra over 300.000 deltagere fra Danmark og 13 andre lande, og er den mest omfattende af sin slags nogensinde. Den viser, at arbejder du over 48 timer ugentligt, har du 13 procents højere risiko for at udvikle et risikabelt alkoholforbrug sammenlignet med personer, der arbejder 35 til 40 timer ugentligt.
I undersøgelsen defineres et højt forbrug over 21 genstande om ugen for mænd og 14 genstande om ugen for kvinder. Et så højt forbrug kan nemlig have store konsekvenser. Det forklarer en af studiets forfattere, professor fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Reiner Rugulies:
- Når man drikker så meget, har man ifølge andre studier en vis forhøjet risiko for en lang række ting. Alt fra bestemte kræft- og leversygdomme, sociale og familære problemer til at blive ekskluderet fra arbejdsmarkedet, siger han.
Hvad årsagen til det forhøjede forbrug af alkohol skyldes, er der endnu ikke blevet forsket i. Undersøgelsen giver ingen konkrete svar på det, men der er plads til spekulationer:
- Det kan være fordi man bliver overstimuleret af at arbejde så lang tid, og så slapper af ved at drikke alkohol. Måske ligger i, om man er mange timer på enten god eller dårlig arbejdsplads. Næste skridt er at undersøge årsagerne nærmere, siger Reiner Rugulies.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.