Landmænd med hug til Venstre: "Uholdbar" situation har kostet os dyrt

Det har personlige og samfundsmæssige konsekvenser, når udflytningen af styrelse bremser ansøgninger.
Løkke og regeringen møder nu en strid modvind af kritik fra landets landmænd.
Løkke og regeringen møder nu en strid modvind af kritik fra landets landmænd. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Løkke-regeringens udflytning af Landbrugsstyrelsen fra København til Sønderborg rammer nu danske landmænd på pengepungen. Det sker trods Venstres forsikringer om det modsatte.

Det skriver Politiken.

Situationens alvor får Landbrug og Fødevares landsformand, Martin Merrild, til at lange ud efter Venstre og ledelsen i den tidligere V-regering.

- Vi har eksempler på landmænd, der har fået for sent svar på ansøgninger om støtte. Folk, der står midt i investeringer, som dermed bliver forsinket eller i værste fald ikke kan blive gennemført.

- Det har nogle personlige og samfundsmæssige konsekvenser, som absolut er uønskede, siger Martin Merrild, der kalder situationen for "uholdbar".

Udflytningen af Landbrugsstyrelsen har ifølge en rapport fra Rigsrevisionen, der udkom i august, medført langsommere sagsbehandling, fejl i udbetalingen af landbrugsstøtte og en mangelfuld kontrolindsats.

Men det er i sidste ende et ministeransvar, lyder kritikken fra Merrild.

- Ministerens ansvar er entydigt, og derfor skal ansvaret også placeres hos ham. Det er sådan set ret enkelt, siger han.

Allerede i januar 2016 beskrev Politiken, hvordan Miljø- og Fødevareministeriets departementschef advarede Finansministeriets top mod at flytte styrelsen, fordi det ville koste danske landmænd på pengepungen.

Men advarslerne blev ignoreret. Den daværende erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), garanterede efterfølgende, at danske landmænd ikke ville blive berørt af udflytningen.

- Der er ikke nogen landmand, der skal knække halsen på, at vi flytter en styrelse til Sønderborg fra København, sagde ministeren dengang til TV 2.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, siger til Politiken, at han ikke vil forholde sig til et citat uden for kontekst, fra en tv-udsendelse han ikke har set.

- Men der er jo de konsekvenser, som statsrevisorerne nævner. De står sort på hvidt. Det har været en målrettet indsats at få det her til at lykkes, og det er sket på en lang række områder. På nogle andre er det så ikke sket i et lige så hurtigt tempo, som vi havde håbet på, siger han til Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.