Læsetest skal hjælpe unge ledige i job
I fem kommuner opfordrer jobcentrene unge ledige til at teste deres læsefærdigheder. Foto: Scanpix
En ny test skal være med til at afklare, hvor gode unge ledige er til dansk. I første omgang bliver den testet i fem kommuner.

Ledige kan nemmere få job eller starte på en uddannelse, hvis de er gode til dansk. Derfor opfordrer jobcentrene i fem kommuner lige nu unge ledige til at teste, hvor gode de er til at læse. Det skriver DR Ligetil.

På hjemmesiden www.selvtest.nu kan du teste, hvor god du er til at læse. Testen tager 10 minutter, hvor du skal klikke med musen på det rigtige ord i tekster som denne:

"Peter bor på landet. Han/hun/den/det tager toget på arbejde."

Når de ti minutter er gået, får du straks at vide, hvordan testen gik. Du får også links til steder, hvor du kan tage kurser og blive bedre til at læse.

Testen kan hjælpe med at finde ud af, om en ledig har brug for hjælp, og derfor er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, interesseret i, at ledige tager testen.

- Det er nemmere for ledige at få job eller uddannelse, hvis de får den rette hjælp og støtte til at blive bedre til at læse. Derfor er det vigtigt, at man selv ved, om man har brug for hjælp, siger Ditte Lundholm Ehrenreich fra STAR til DR Ligetil.

- Hvis det viser sig, at man har svært ved at læse, kan man blive bedre ved at tage voksenundervisning (FVU) eller ordblinde-undervisning (OBU), siger hun.

Jobcentrene i kommunerne Lolland, Roskilde, Kerteminde, Assens og Brønderslev begyndte som de første i december at bede ledige under 30 år om at tage testen. Senere bliver projektet bredt ud til alle kommuner og alle ledige.

- Vi regner med at samle op og tilpasse testen i marts og april på baggrund af pilottesten, siger Ditte Lundholm Ehrenreich til DR Ligetil.

Testen er udviklet af Center for Læseforskning ved Københavns Universitet. Den blev udviklet, fordi politikerne bag finansloven 2012 besluttede at styrke indsatsen for ledige, der har svært ved at læse og skrive.