Administration 

Læserne i oprør: Hvor er alle de job, I vil sende syge ud i?

Kommunernes Landsforening vil teste, om førtidspensionister kan arbejde. Øh - I hvilke job? spørger læserne. (Foto: Scanpix arkiv)

Kommunernes Landsforening foreslår at teste arbejdsevnen igen hos de danskere, der fik tilkendt førtidspension før 2003. Føj, svarer Avisen.dk's læsere.

27.000 danskere, som fik tildelt førtidspension før 2003, skal have vurderet arbejdsevnen igen, for at se om de kan arbejde nogle timer om ugen. Sådan lyder et forslag fra Kommunernes Landsforening (KL).

Og det får en blandet modtagelse blandt Avisen.dk's læsere.

Flere giver på vores Facebook-side udtryk for, at det er usympatisk at fjerne trygheden fra en gruppe syge mennesker - især når det sker med tilbagevirkende kraft.

- Føj til KL. Giv nu os handicappede vilkår vi kan fungerer og leve under. Vi har pres nok på grund af sygdom, for bare at fungerer. Det er umenneskeligt hårdt, at kommunerne presser os til at yde, når vi ikke kan, skriver Trine for eksempel.

"Skam jer!"

Og hun er ikke den eneste, der kvitterer med et "føj".

- Hvor skulle de skamme sig. Føj, siger jeg. Det bliver dog værre og værre at være syg i dagens Danmark. Der er ikke job til alle disse mennesker. De er syge og har en gang fået tildelt deres førtidspension. Nu jokker i simpelthen på de syge. Skam jer. Skal disse mennesker nu til at være mere syge, fordi de skal jagtes i et system. Jeg græmmes. Føj, skriver Vibeke.

"Det er umenneskeligt hårdt, at kommunerne presser os til at yde, når vi ikke kan."
Trine

- Man må i hvert fald IKKE få det bedre - og dermed mere livskvalitet, når man får en pension eller fleksjob... for så kan du arbejde (mere) og så starter møllen igen, skriver Karin.

"Mennesker er ikke skakbrikker"

- Udover at det er komplet usympatisk, er det også at gøre Danmark til et retssikkerhedsmæssigt galehus. Man fratager mennesker den tryghed og stabilitet de er blevet tildelt, skriver Finn, og fortsætter:

- Og hvad er det for et arbejde de skal tage? Der er hundrede tusindvis af raske mennesker, der sukker efter et job, men som ikke kan få et, fordi jobbene ikke er der. Hvorfor så øge arbejdsudbuddet med syge mennesker? Man betragter mennesker som skakbrikker, der skal kostes rundt i produktionens hamsterhjul. Et morakker-agtigt og inhumant menneskesyn. Føj.

"Der er jo ikke engang job nok til de raske"

Flere nævner det paradoksale i, at der i forvejen ikke er job nok til de mange raske ledige, som søger.

- 5.000 flere uarbejdsdygtig arbejdsløse til at søge de job der ikke findes. Hvornår begynder kommunerne at bygge fattiggårde igen? spørger Gry.

"Og hvad er det for et arbejde de skal tage? Der er hundrede tusindvis af raske mennesker, der sukker efter et job, men som ikke kan få et, fordi jobbene ikke er der."
Finn

- Kan i blive ved med at folk skal i arbejde? Nu også de syge, der er jo ikke nok arbejdspladser. Jeg kender flere, der har søgt hundrede af gange uden at få noget, fortæller Alice.

"Man får jo ikke førtidspension for sjov"

- Hvad i himlens navn har de gang i. Over 150.000 på jobnet.dk kan ikke finde et job i Danmark. De søger og søger og søger hele tiden med nej tak fra arbejdsgiverne. Oveni har vi mellem 3-4 gange så mange som ikke er tilmeldt derinde som jobsøgende som gerne vil have et job uden at kunne få det. 60.000 er faldet ud af dagpengesystemet fordi de ikke kan få et job. Tusindvis af flygtninge vælter ind over grænserne og vil også have et job, skriver Søren, og fortsætter:

- Det er jo total vanvid at bede endnu en gruppe på over 27.000 om tvangsvurdering, når der ikke er job til dem. Der er en årsag til at de har fået tildelt førtidspension, det er jo ikke for sjovs skyld. Så lad dog for pokker dem, som kan og vil arbejde, søge de få stillinger, vi har tilbage i dette lille land.

"Brug hellere kræfter på at få ledige i job"

Flere giver udtryk for, at det bør være op til førtidspensionisterne selv at afgøre, om de har kræfter til at træde tilbage på arbejdsmarkedet.

- Det er fint at tilbyde de førtidspensionister, der kan arbejde lidt, muligheden for det, men så længe vi har så mange arbejdsløse, ville det nok være mere hensigtsmæssigt at bruge kræfter på at få dem i arbejde, end på at jage folk, der allerede ligger ned. KL formår virkelig at fremstå inhumane, skriver Lars.

"Godt for selvværdet at bidrage"

Andre læsere mener dog, at det er en god idé at arbejdsprøve dem, der har været på førtidspension i mange år - blandt andet fordi kriterierne for at få tildelt førtidspension var markant anderledes før 2003.

Loven om førtidspension er blevet ændret af flere omgange, og generelt får færre og færre borgere tilkendt førtidspension. Før ændringen i 2003 var det derfor relativt nemmere at få tilkendt førtidspension, mens man i dag både skal have været igennem ressourceforløb og fået vurderingen, at der ikke er nogen restarbejdsevne og at alle muligheder for at udvikle arbejdsevnen er udtømt.

- Er selv førtidspensionist og har et par timers arbejde i ugen. Det tror jeg faktisk rigtig mange kan overkomme. Der er selvfølgelig nogen der ikke kan, men mener faktisk at alle kan tilbyde et eller andet. Og det er også godt for ens eget selvværd at mærke at man stadig kan yde lidt til samfundet, skriver Jan.

"Mange snyder systemet"

Dennis tager skridtet videre.

- Et eller andet sted fair nok! Jeg kender personligt mange, der danderer den på førtidspension. Og flere af disse personer har arbejdet sort eller haft eget firma (i andet navn). Ergo, total misbrug af systemet! Og noget, der har stået på i 5, 10, 15, 20 år!!! Men tys tys, det snakker vi ikke om! skriver han og uddyber, at han godt ved, at tiltag også vil ramme dem, der ikke snyder - men det må man tage med.

"Jeg kender personligt mange, der danderer den på førtidspension."
Dennis

"Ej, så meld dog dem, i stedet for at jagte alle"

Det får dog flere læsere til at reagere.

- Så fordi dit netværk består af mennesker, der snyder, så skal alle rammes? Ja, der er helt sikkert nogle svindlere imellem, lige som der er folk, der begår socialt bedrageri, snyder i skat og kører over for rødt. Betyder det så, at vi skal fjerne det sociale sikkerhedsnet, sende skattevæsenet ud til hele befolkningen og stille færdselsbetjente ved hvert lyskryds? spørger Susanne.

- Undskyld mig, men hvis du kender til folk, som misbruger systemet, burde du melde dem, så der på den måde kan luges ud i de brodne kar. Det er nemmere at komme sig over en anmeldelse (hvis den ikke er berettiget) end at komme sig over diverse arbejdsprøvninger og ryge helt ned på det, både fysisk og psykisk, skriver Christina.

Deltag selv i debatten på vores Facebook-side:

Facebook

Er du under 50 år, og fik du tildelt førtidspension før 2003? Så vil Kommunernes Landsforening have testet, om du er i stand til at arbejde.

Posted by Avisen.dk on 3. november 2015

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Minister om flugtbilist:

KRYSTER

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind