Lærer fyret: Ville ikke danse om juletræet
Det var i strid med Ligebehandlingsloven, da en skole fyrede en lærer for ikke at ville danse rundt om et juletræ. Foto: Richard Sylvestersen/Ritzau Scanpix
Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at en skole skal betale næsten en halv million kroner til en lærer, der blev fyret, fordi hun som Jehovas Vidne ikke ville danse om juletræet.

Det kostede en lærer, der var Jehovas Vidne, en fyreseddel, at hun nægtede at danse om juletræet på den skole, hvor hun var ansat. 

Nu har Ligebehandlingsnævnet slået fast, at fyringen var i strid med forskelsbehandlingsloven.

Privatskolen skal betale 485.000 kroner til læreren, der var klasselærer for en 1. klasse.

Læreren havde allerede i september sagt til sin leder, at hun ikke ville danse om juletræet, da hun som Jehovas Vidne ikke fejrer jul. Hun foreslog dog, at hun kunne hjælpe eleverne med at stille op i en kæde og overvære dem under dansen, så længe hun ikke selv skulle danse. Men det var ikke nok for skolen.

Læreren foreslog derfor, at hun kunne tage en selvbetalt fridag eller hjælpe til med andre ting under arrangementet, men det accepterede skolen heller ikke. Det endte med, at læreren sygemeldte sig i tiden op til juleafslutningen. Kort efter blev hun fyret, fordi hun ikke havde deltaget i juleafslutningen.

Ligebehandlingsnævnet slår i sin afgørelse fast, at skolen ikke var gået i dialog med læreren omkring at finde en løsning. Der står også i afgørelsen, at skolen ikke kunne forsvare, hvorfor en anden lærer ikke bare kunne danse om træet sammen med eleverne.

Skolen forsvarede sig med, at juletræsdansen ikke var en religiøs handling, men derimod en del af den danske kultur. Ligebehandlingsnævnet holdt dog fast i, at det handlede om lærerens egen følelse.

Læs hele Ligebehandlingsnævnets afgørelse her.