Længere levetid giver milliardminus hos ATP

RB PLUS/PFS Hvor gammel du føler dig påvirker kroppen (Foto: Mads Claus Rasmussen (arkiv)/Ritzau Scanpix)

Pensionskassen ATP's regnskab for første halvår præges af, at kunderne lever længere, oplyser ATP.

Pensionskassen ATP's investeringer har givet et moderat afkast i første halvår. En gennemregning af kundernes levealder får dog pensionskassen til at sætte milliarder til side til sikrede pensioner.

Det skriver ATP, der forvalter 784 milliarder kroner, som ATP's kunder har stående, i en pressemeddelelse om udviklingen i halvåret.

En større revision af den forventede levealder betyder, at ATP har måttet sende 20 milliarder kroner over i den kasse, der er øremærket til at sikre pensionsudbetalinger.

- Vi lavede en stor gennemregning og fjernede USA fra det store datasæt, vi bruger til at udregne levealderen.

- Dødsårsager i USA er nu så forskellige fra Danmark, at vi mente, at de forstyrrede datamaterialet.

- Det er alt fra mord, stoffer, AIDS og fedme, der gør dødsårsagerne så markant forskellige og ikke repræsentative for den danske befolkning, siger direktør i ATP Christian Hyldahl.

Korrektionen sænker antallet af "liv" i regnearkene fra 565 millioner til 330 millioner.

Med korrektionen forventes en 65-årige kunde i ATP nu at blive 87 år. Og for kommende pensionsmodtagere er tallet endnu højere.

- I dag er det sådan, at en nyfødt pige kan forvente at blive 95 år og 40 procent kan forvente at blive over 100. Så bliver vi nødt til at hensætte flere penge, siger Christian Hyldahl og understreger, at det grundlæggende er en god nyhed.

ATP skriver i regnskabet, at opdateringer af levetid og bonustilskrivning har kostet 49,2 milliarder kroner over de sidste fem år.

De mange milliarder hensat til garanterede pensioner sender ATP's samlede resultat for halvåret ned på et voldsomt underskud på 17,7 milliarder kroner. I samme periode 2017 var resultatet på 11,6 milliarder kroner.

Når det kommer til afkastet af investeringsporteføljen hos ATP, lød det på 4,1 milliarder kroner for ATP i første halvår i år mod 14,7 milliarder kroner i de første seks måneder af 2017.

Det var hovedsageligt skabt af investeringer i selskaber, der ikke er på børsen, ejendomme og infrastruktur. Udenlandske aktier trak ned, da APT her tabte 2,1 milliarder kroner. Specielt nye markeder kostede dyrt.

- Vores balancerede investeringsportefølje har vist sig robust i et vanskeligt halvår. Vi har taget mere risiko inden for de rammer, vi har fået udstukket af bestyrelsen.

- Det gør vi via en meget disciplineret tilgang til porteføljekonstruktion og risikostyring, så vi på den lange bane kan skabe tilfredsstillende resultater på trods af det lave og usikre afkastmiljø, skriver Christian Hyldahl, direktør i ATP, i meddelelsen.

/ritzau/