Læger varsler konflikt på alle landets sygehuse

Efter sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne varsler læger nu strejke på landets hospitaler. (Foto: Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix)

Læger varsler strejker efter sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne: Planlagte operationer og undersøgelser på landets sygehuse over hele landet kan blive aflyst.

For første gang nogensinde er landets overlæger og yngre læger klar til at gå i strejke sammen.

Strejkevarslet kommer efter sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne for samtlige 750.000 ansatte i den offentlige sektor.

Det bliver først og fremmest planlagte operationer og undersøgelser på landets sygehuse, som bliver berørt, hvis konflikten kommer, oplyser Yngre Læger og Overlægeforeningen, der mandag sender konfliktvarsler til arbejdsgiverne i Danske Regioner. 

Her varsler overlæger og yngre læger strejke

De to læge-organisationer har varslet strejke fra 4. april på anæstesiafdelinger og radiologiske afdelinger i hele landet. Varslerne omfatter i alt 1.800 læger. Nødberedskaber vil sikre, at akutte patienter og patienter med livstruende sygdomme fortsat vil blive behandlet, understreger organisationerne.

Men en konflikt vil ifølge formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz 'i høj grad påvirke sygehusenes aktivitet'.

- Det er jo hele formålet. Men vi har naturligvis intet ønske om, at konflikten bringer patienter i fare eller sætte deres førlighed på spil. Vi forventer, at strejken først og fremmest fører til, at planlagte behandlinger og undersøgelser, som kan vente, bliver udsat til efter konflikten, siger Lisbeth Lintz.

Også Dansk Sygeplejeråd har varslet strejke på en række hospitaler. Arbejdsgiverne har endnu ikke besluttet, om konfliktvarslerne vil blive modsvaret af lockout.

Sammenbruddet i forhandlingerne om de offentligt ansattes overenskomster skyldes uenighed om løn, retten til betalt spisepause og lærernes arbejdstid. Forhandlingerne er nu overgået til Forligsinstitutionen. Her har forligsmand Mette Christensen mulighed for at udsætte konflikten i to gange 14 dage.