Læger slår alarm: Patienter får dårlig behandling på grund af travlhed
Arkivfoto: Scanpix
Der er ofte for travlt til at give en grundig behandling, lyder det fra flere læger.

Der er travlt på de danske sygehuse. Så travlt, at det af og til går ud over patienterne.

Det fremgår af en rundspørge, som Berlingske har lavet blandt 3.349 af de i alt 17.000 offentligt ansatte hospitalslæger i Danmark. 

Her svarer hele 52 procent nemlig, at de dagligt eller ugentligt må gå på kompromis med behandlingen af patienterne på grund af travlhed.

- For nylig havde jeg en vagt, hvor der var fire patienter på fire forskellige afsnit med vejrtrækningsproblemer på samme tid. Så måtte jeg løbe rundt og kigge til alle, men der var kun et halvt minut til hver. Heldigvis var ingen ved at dø. Men det kunne have haft konsekvenser, fordi man ikke kan lave en fuld lægelig vurdering på 30 sekunder. Sandsynligvis skete der en form for overbehandling, fordi man medicinerer for en sikkerheds skyld, fortæller Jesper Brink Svendsen, der er læge i Region Sjælland og formand for Yngre Lægers arbejdsmiljøudvalg, til Berlingske.

Ifølge Gry Taarnhøj, der er læge i Region Hovedstaden, går det også ud over den opfølgende behandling.

- Der er ofte ikke tid til at tjekke op på patienterne, og hvis behandlingen er utilstrækkelig i første omgang, bliver den rette behandling forsinket. Det er en ret mærkbar konsekvens, siger hun til Berlingske.

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan arbejdsforholdene på de danske sygehuse også har konsekvenser for både læger og sygeplejersker.

I perioden 2014 til 2015 uddelte Arbejdstilsynet således 101 påbud for stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø.

P4 Sjælland har også omtalt tilfælde, hvor flere patienter på intensivafdelingen på Køge Sygehus fik en større mængde beroligende medicin, fordi de ansatte havde brug for ro, så de kunne gå fra patienterne og klare andre opgaver.