Læger og sygeplejersker ruster sig til konflikt

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, kalder overenskomstforhandlingerne svære, efter parterne er gået hver til sit på statens område. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix)

- Jeg håber, at vi kan komme videre og undgå en konflikt, siger sygeplejerskeformand, som ikke er optimistisk.

Det bliver rigtig vanskeligt at få forhandlet et forlig på plads om nye overenskomster for læger, sygeplejersker og andre ansatte i de danske regioner, efter at forhandlingerne for de statsansatte er brudt sammen.

Det siger Grete Christensen, som er formand for sygeplejerskernes fagforening, DSR, og samtidig topforhandler for de ansatte i regionerne.

- Jeg håber, at vi kan komme videre og undgå en konflikt, men det ser dystert ud i øjeblikket, siger formanden.

Hun er samtidig med i Forhandlingsfællesskabet, som forhandler med arbejdsgiverne på vegne af 560.000 ansatte i kommuner og regioner.

Og her skal parterne mødes søndag klokken 15 hos Kommunernes Landsforening (KL) for at genoptage forhandlingerne for første gang, siden parterne i staten gik hver til sit.

Der er foreløbig ingen nye særskilte møder i kalenderen for parterne på det regionale område.

- KL har tidligere gjort det klart for os, at de ikke var i stand til at forhandle en ramme, før der var lagt en ramme fast på det statslige område.

- Nu er jeg meget spændt på, om den udmelding holder. Eller om KL vil gøre noget på deres område, og at der så også kan ske noget på det regionale område, siger hun.

Forhandlingsfællesskabets næstformand, Dennis Kristensen, sagde fredag, at han venter et sammenbrud i forhandlingerne.

Ifølge Grete Christensen er sygeplejerskerne gået i gang med at forberede et konfliktvarsel, som kan sendes ud 28. februar.

- Det betyder, at vi sammen med vores tillidsrepræsentanter ude på arbejdspladserne har afdækket, hvor vi mener, at det vil give god mening at udtage afdelinger til strejke, siger hun.

Og det er der sådan set ikke noget usædvanligt i, når der forhandles overenskomster, lyder det.

- Men denne gang har vi talt med flere af de andre organisationer, som jo ser ud til at skulle varsle konflikt samtidig, siger hun.

Det gælder blandt andet også lægerne. Lægeforeningen skriver på sin hjemmeside, at der ventes et sammenbrud i forhandlingerne for regioner og kommuner inden for de næste dage. Især løn er et stridspunkt.

- Der er opsving i Danmark, og det skal afspejle sig i et OK18-resultat, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, og Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen og Foreningen af Speciallæger, i et fælles indlæg.

/ritzau/